ЦИЈЕНА ЗА ПРУЖАЊЕ УНИВЕРЗАЛНЕ ПОШТАНСКЕ УСЛУГЕ НИЈЕ СЕ МИЈЕЊАЛА ОД 2013. ГОДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНА ЗА ПРУЖАЊЕ УНИВЕРЗАЛНЕ ПОШТАНСКЕ УСЛУГЕ НИЈЕ СЕ МИЈЕЊАЛА ОД 2013. ГОДИНЕ


Састанак представника три јавна поштанска оператера БиХ и Агенције за поштански саобраћај БиХ у вези утицаја инфлације на одрживост универзалне поштанске услуге

У Мостару је у сриједу одржан састанак представника Управа три јавна поштанска оператера (Пошта Српске Бања Лука, Хрватске поште Мостар и БХ Поште Сарајево) и Агенције за поштански саобраћај БиХ. На радном састанку говорило се о досадашњој сарадњи јавних поштанских оператера везано за заједничке пројекте, сарадњи јавних поштанских оператера и Агенције за поштански саобраћај, те о условима и цијенама пружања универзалних поштанских услуга.

Цијена за пружање универзалне поштанске услуге није се мијењала од 2013. године., иако су трошкови пружања услуга услијед кумулиране инфлације континуирано расли. 

Према службеним подацима Централне банке БиХ процијењена стопа инфлације само у И. полугодишту 2022. године износи 9,2 %, а уважавајући сложену економску ситуацију за очекивати је и раст у будућем раздобљу.

Претходно наведено има значајан утицај на пословање јавних поштанских оператера, као и будуће одрживо обављање универзалне поштанске услуге. Јавни поштански оператери су се сложили о потреби предузимања активности корекције цијена универзалних поштанских услуга, у циљу амортизовања негативног утицаја инфлације.



Након састанка учесници су посјетили изложбене просторе јавних поштанских оператера на Међународном сајму привреде који се тренутно одржава у Мостару.