ИВАНИЋ НА ФОРУМУ У ГРЧКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ИВАНИЋ НА ФОРУМУ У ГРЧКОЈ


Грађани у РС у БиХ уморни су од сукоба
 
 Почасни предсједник Партије демократског прогреса др Младен Иванић учествује на економском форуму „Делфи 2022“ у Грчкој, гдје је говорио панелу који је посвећен безбједности на Западном Балкану.
 
Током обраћања Иванић је рекао да не очекује озбиљне сукобе у региону, нарочито у БиХ.
 
- Грађани у Републици Српској и ФБиХ су уморни од сукоба, актуелни лидери сва три народа немају истинску подршку, те људи због њих нису спремни ићи у рат'', рекао је Иванић, додајући да јесу могући поједничани инциденти, те  сматра корисним присуство трупа ЕУФОРА – све док је њихов циљ очување безбједности људи.
 
Нагласио је да будућност Западног Балкана мора да буде унутар Европске Уније, али да ЕУ мора бити искренија према земљама у регији.
 
- Улазак БиХ у ЕУ би довео до смањења унутрашњих неслагања и значио би бољи живот грађана, што би одмах умањило значај политичарима који виде конфликт као једино политичко оруђе за останак на власти'', рекао је Иванић.
 
Он је истакао да домаћи актери морају да искрено прихвате Дејтонски споразум као једино могуће рјешење за БиХ. 
 
- Међународна заједница, посебно у новим околностима рата у Украјини, мора чврсто гарантовати провођење Дејтонског споразума и јасно ставити до знања свим актерима у БиХ да се Дејтонски споразум неће мијењати, осим ако се о томе договоре народи у БиХ'', закључио је Младен Иванић.