САРАЈЕВО ПОСЛАЛО 20 ТОНА ПОМОЋИ У УКРАЈИНУ :: Semberija INFO ::

 

САРАЈЕВО ПОСЛАЛО 20 ТОНА ПОМОЋИ У УКРАЈИНУ


Foto
Двадесет тона хуманитарне помоћи послато је данас из Сарајева за Украјину, након мјесец дана прикупљања у организацији Института за развој заједнице ПРОИ.

Улиана Бакх из Института изјавила је да помоћ садржи храну, посебно ону намијењену дјеци, као и хигијенске производе, али да највећи дио чине лијекови и медицински материјал за чим је изражена највећа потреба.

Додала је да су у процесу прикупљања помоћи највише сарађивали с компанијама из цијеле земље, а имали су и јако добар одзив домова здравља и апотека.

"И одређени број бх. грађана је у малим количинама допринио прикупљању ове помоћи", казала је она.

Подсјетила је да БиХ још није ријешила питање избјеглица из Украјине који у земљу улазе са туристичким визама, што значи да могу остати само 30 дана.

Затражила је од Савјета министара БиХ да по узору на ЕУ и земље региона уведе привремени статус за украјинске избјеглице, што би им омогућило останак до годину дана, здравствено осигурање и могућност запошљавања.

Појаснила је да се већином ради о женама с дјецом које су смјештене код пријатеља или родбине и за које нису потребна велика социјална давања. 

(Независне)