Поводом двије године од смрти великог човјека - хирурга Миодрага Лазића Дјела доктора Лазића остају вјечна :: Semberija INFO ::

 

Поводом двије године од смрти великог човјека - хирурга Миодрага Лазића Дјела доктора Лазића остају вјечна


Дјела доктора Миодрага Лазића неотуђив су дио приче Одбрамбено-отаџбинског рата и његових учесника, а оно што је учинио за српске војнике и Републику Српску биће записано и у свијести генерација које долазе, саопштено је из Савјета за безбједност и борачко-инвалидску заштиту Републичке странке Српске поводом двије године од смрти хирурга Лазића који је 1991. године напустио радно мјесто у Нишу и одлучио да се на првој линији фронта бори за животе Срба с ове стране Дрине.


 
- Ратни хирург Лазић могао је да остане и ради у Нишу, али његово срце у том тренутку је куцало за хиљаде дјеце, жена и рањеника који су бранили своја огњишта. Због тога никада неће бити заборављен и његово име и презиме преносиће се генерацијама. Сваки помен на доктора Лазића уједно је и помен на стварање Републике Српске која је израсла из крви њених најхрабријих синова – наведено је у саопштењу.
 
Из Савјета су нагласили да су српски народ и Војска Републике Српске са Лазићем добили свог анђела чувара, који их није напустио ни годинама након рата.
 
- Таква пожртвованост и људскост не срећу се свакога дана. Био је благослов имати га у тренуцима када су се под артиљеријском паљбом стварали обриси наше Републике. Остаје његов ратни дневник да свједочи о страхотама које је српски народ поднио подигнуте главе, али прије свега, доктор Миодраг остаје у нашим срцима –поручили су из Савјета за безбједност и борачко-инвалидску заштиту Републичке странке Српске.
 
Ратни хирург др Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године, у  65. години. Био је директор Ургентног центра у Нишу, а као добровољац је дошао у редове ВРС током Одбрамбено-отаџбинског рата.
 
Као хирург, учествовао је и у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се јавио у ратну болницу "Коран" на Палама.Један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују, код Сарајева, такорећи на самој линији фронта.
 
Остао је тамо пуних 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција.