ОДРИЦАЊЕ ОД ДРЖАВЉАНСТВА НАЈСКУПЉЕ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ОДРИЦАЊЕ ОД ДРЖАВЉАНСТВА НАЈСКУПЉЕ У БИХ


- Уколико се желе одрећи бх. држављанства, грађани БиХ плаћају таксу и до 800 марака, по чему смо, у односу на земље у окружењу, рекордери по износу који наплаћујемо по овом основу.

Ти подаци наведени су у документу Канцеларије за ревизију институција БиХ, под називом Ревизија учинка основне претпоставке за ефикасно управљање таксама и накнадама институција БиХ.

У ревизији се истиче да таксу на захтјев за престанак држављанства БиХ изјавом о одрицању од држављанства, наплаћује Министарство цивилних послова БиХ.

"У зависности од тога у корист које државе се подносилац захтјева одриче босанскохерцеговачког држављанства износ таксе варира. Такса која се овом приликом плаћа износи 800 КМ, осим ако се не ради о одрицању у корист држављанства неке од држава насталих распадом СФРЈ, гдје је износ значајно мањи и износи 200 КМ", напомиње се у ревизији.

Истакнуто је и да су активности које предузимају службеници у институцијама по овом основу, идентичне приликом разматрања било којег захтјева за престанак држављанства. Стога остаје нејасно зашто се у неким случајевима наплаћује 200, а у неким 800 КМ.

"Саговорници у Министарству цивилних послова БиХ не знају тачан разлог разлике у висини таксе наглашавајући да је она и већа у земљама у окружењу. Међутим, даљом анализом висине износа исте таксе у региону евидентно је да у Црној Гори висина те исте таксе износи 588 КМ, у Хрватској 657 КМ, а у Србији 580 КМ без обзира у корист које државе се врши одрицање од држављанства ових земаља", наводи се у ревизији.

(Независне)