У Доњој Градини положени венци јасеновачким жртвама :: Semberija INFO ::

 

У Доњој Градини положени венци јасеновачким жртвама


Фото - Танјуг

БАЊАЛУКА- Државна церемонија поводом Дана сећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и 77. годишњица од последњег пробоја јасеновачких логораша почела је у спомен комплексу у Доњој Градини полагањем венаца уз присуство великог броја званичника.

Комеморацији присуствују председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер РС Радован Вишковић.

Пошту страдалима одаће и представници политичких странака из РС, бројних борачких удружења и жртава рата, као и велики број грађана који су пристигли у Доњу Градину, преноси Бета.

У Доњој Градини служени су јутрос света архијерејска литургија и парастос жртвама у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Рано ујутро 22. априла 1945. године последњих 600 затвореника кренуло је у пробој из концентрационог логора, у који су усташке власти затварале и у њему убијале људе због њихове верске, националне или идеолошке припадности.

Сам пробој преживело је стотинак логораша.

Концентрациони логор Јасеновац постојао је 1.337 дана, а Јавна установа спомен подручје Јасеновац прикупила је имена и податке за 83.145 убијених, међу којима је највише било Срба (47.627), Рома (16.173) и Јевреја (13.116).


Танјуг / Политика