Како је 1. мај обиљежен у свијету: Маршеви, протести и хапшења :: Semberija INFO ::

 

Како је 1. мај обиљежен у свијету: Маршеви, протести и хапшења


ПАРИЗ - Грађани и чланови синдиката у градовима широм Европе изашли су данас на улице у маршевима поводом Првог маја, шаљући протестне поруке својим владама.

 

У Француској је Први мај искориштен за протест против предсједника Емануела Макрона, који је недавно на изборима освојио нови петогодишњи мандат.

Опозиционе странке, нарочито крајње љевице и крајње деснице, разматрају начине да Макрону одузму парламентарну већину.

Лидер крајње деснице Марин Ле Пен није присуствовала церемонији на којој њена странка традиционално полаже вијенац испод споменика Јованки Орлеанки, а то је умјесто ње данас учинио привремени потпредсједник Националног фронта Жордан Бардела.

Он је том приликом рекао да је дошао да поручи Французима да гласање није завршено и да ће трећи круг бити парламентарни избори. Ле Пенова је недавно поражена од Макрона у другом кругу предсједничких избора.

У Паризу су данас одржане масовне традиционалне првомајске демонстрације на којем је дошло и до сукоба демонстраната и полиције.

Првомајске демонстрације одржане су и у Торину и Ђенови гдје је такође дошло до сукоба са полицијом.
 

У Риму је, након двогодишње паузе, одржан велики концерт, а протестни скупови заказани су у градовима широм земље.

Теме демонстрација су рад, али и мир, са позивима Русији да прекине војну акцију у Украјини, пренио је АП.

- Ово је Први мај социјалне и грађанске посвећености миру и раду - изјавила је Данијела Фумарола, шеф италијанског синдиката ЦИСЛ.

Протести су планирани широм Европе, укључујући Словачку и Чешку, гдје студенти и остали планирају да искажу подршку Украјини, док комунисти, анархисти и групе оријентисане против ЕУ одржавају своје одвојене скупове.

Након двије године паузе због пандемије, у Бечу је данас поново одржан традиционални првомајски марш опозиционе Социјалдемократске партије Аустрије (СПО), уз критике руског напада у Украјини, али и аустријске владе.
 

Више десетина хиљаде људи из свих дијелова главног града прошло је централном улицом Беча, Рингом, носећи заставе и обиљежја социјалдемократа, а на тргу испред Вјећнице челници странке одржали су првомајске говоре.

Хапшења у Турској

Турска полиција привела је данас у Истанбулу неколико десетина демонстраната који су покушали да стигну до главног трга Таксим током првомајских демонстрација против економских потешкоћа усљед раста инфлације.

Канцеларија гувернера Истанбула дозволила је да се прослава Првог маја одржи у другом округу, а сва окупљања на другим локацијама прогласила је за неодобрена и нелегална.

Ројтерсов извјештач видио је полицију како одводи демонстранте са лисицама на рукама.
 

Полиција је привела 30 људи у централном граду Бешикташу и још 22 особе у округу Сисли, јавила је агенција ДНА.
Канцеларија гувернера Истанбула објавила је да су приведена 164 демонстранта широм града због “покушаја одржавања нелегалних протеста”.

Регион

На Међународни празник рада одржани су и протести у региону, а синдикалне организације упозориле су још једном на тежак положај радника, угожену егзистенцију, рад на црно и друге проблеме.

Савез самосталних синдиката Хрватске (СССХ) протестним маршом “За Хрватску задовољних радника” ове године у Загребу, након двогодишње паузе узроковане пандемијом вируса корона, вратио се обиљежавању Међународног празника рада и традиционалном изласку на улице, преноси Индекс.

На протесту су тражене веће плате, већа права и јачање колективног преговарања.

Под слоганом “Достојанствени колективни уговор за рударство у ФБиХ”, рудари су данас у Сарајеву организовали првомајску протестну шетњу тражећи усаглашен колективни уговор и друга права.

Носећи заставе БиХ и рударске симболе окупили су се на платоу Железничке станице, одакле су кренули према Влади Федерације, а затим и Електропривреди БиХ.

Председник Синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић је поручио да су рудари спремни на преговаравчки процес, али и на сваки вид синдикалне борбе како би дошли до достојанственог колективног уговора за област рударства у ФБиХ.
 

У организацији Синдиката солидарности Тузланског кантона данас је испред спаљене зграде СодаСо у Тузли одржан првомајски протест, на којем се окупила тек мања група грађана, а како би указали на лош положај прије свега радника, а затим пензионера и младих.

Савез синдиката Сјеверне Македоније поручио је на протесту испред владе у Скопљу да је стрпљењу дошао крај и да више неће да чекају, а да захтјеви синдикалаца треба да буду размотрени и испуњени.

Поводом Међународног празника рада 1. маја на београдском Тру Николе Пашића данас у 12 часова три одвојена скупа одржали су Уједињени грански синдикати “Независност”, Политичка платформа “Солидарност” и коалиција “Морамо”, као и Нова комунистичка партија Југославије.

- Позивамо вас да се заједно боримо против свих видова неправде, да подржимо колегинице и колеге у њиховој борби за радничка права без обзира где раде. Позивамо вас на солидарност са нашим колегама у другим земљама, јер синдикална солидарност не познаје границе - пише у прогласу УГС Независност.

Празник рада у Кини у знаку ковид ограничења

Многи Кинези ове године обиљежавају првомајски празник у вријеме владине политике нулте толеранције на Ковид-19, ограничавања путовања и наметнутих рестриктивних мјера у више градова.

Сви ресторани у Пекингу су од данас до краја празника, у сиреду, затворени за госте и раде само за доставу хране или за понијети.

Паркови и туристичке дестинације у кинеској престоници примају ограничени број посјетилаца, а тематски парк Универзал Студија у Пекингу, који је отворен прошле године, саопштио је да се привремено затвара, преноси АП.


​Глас Српске