ПИТАЛИ СМО ЦЕНТРАЛНУ БАНКУ КОЛИКО СУ ЗАДУЖЕНИ ГРАЂАНИ БИХ: НЕМА РАЗЛОГА ЗА ЗАБРИНУТОСТ :: Semberija INFO ::

 

ПИТАЛИ СМО ЦЕНТРАЛНУ БАНКУ КОЛИКО СУ ЗАДУЖЕНИ ГРАЂАНИ БИХ: НЕМА РАЗЛОГА ЗА ЗАБРИНУТОСТ


Foto
Тренутна геополитичка ситуација најнеповољније утјече на сектор финансија који попут домина пада пред растом инфлације, трошкова живота те енергетском неизвјесношћу која погађа тржишта, због чега су централне банке диљем свијета принуђене повећати каматне стопе.

Прије неколико дана амерички уред Федералних резерви као и Банка Енглеске били су принуђени подићи каматне стопе на кредите како би се борили са све већом инфлацијом. Процјена је аналитичара да ће повећање каматних стопа посебно погодити грађане који имају хипотекарне стамбене кредите као и оне који су били принуђени узети мале зајмове по високим каматним стопама а како би се носили са растућим трошковима. За коментар ситуације у нашој земљи, питали смо Централну банку БиХ.

"Према расположивим подацима на крају 2020. године је 895.149 грађана користило кредите банака", казали су из Централне банке за Клиx.ба наглашавајући како ће подаци за 2021. годину бити расположиви тек крајем маја ове године.
 
Највећи дио кредита у БиХ се односи на ненамјенске потрошачке кредите и износе 7,68 милијарди КМ. Слиједе кредити за нове стамбене јединице на што су одобрени кредити у износу од 1,44 милијарди КМ, те кредити за куповину постојећих стамбених јединица у износу 904 милиона КМ.

"Кредитна задуженост становништва код комерцијалних банака у марту 2022. године износи 10,5 милијарди КМ, док је на крају 2021. године износила 10,4 милијарди КМ", истичу из Централне банке.
 
Наводе како кредитна задуженост становништва умјерено расте, па је годишњи раст у марту износио 5,5 посто.
"На почетку године је дошло до краткотрајног смањења кредита, али су након тога опет почели да расту", наводе из Централне банке.
 
Подаци показују да је током 2021. године биљежен пораст за разлику од рецесијске 2020. године у којој није било значајнијег раста кредита.
 
"Сматрамо да не постоји забрињавајући тренд у погледу задуживања становништва. Међутим, сваки од потенцијалних дужника треба процијенити своју кредитну способност код оптерећења својих будућих прихода, кредитне услове које уговара и водити рачуна о намјени позајмљених средстава", наводе у поруци грађанима из Централне банке БиХ.

(клиx.ба)