Наставак НЕОБИЧНЕ ПРАКСЕ: Странке за носиоце изборних листа стављају већ “заузете” кадрове :: Semberija INFO ::

 

Наставак НЕОБИЧНЕ ПРАКСЕ: Странке за носиоце изборних листа стављају већ “заузете” кадрове


Одлуком руководства ПДП да актуелног градоначелника Бањалуке, Драшка Станивуковића, поставе за носиоца изборне листе за Народну скупштину Републике Српске у бањалучкој изборној јединици, настављена је пракса политичких странака да своје најистакнутије кадрове “гурају” на изборе, па чак иако је свима јасно да они, који се већ налазе на значајним функцијама, немају намјеру да се враћају у посланичке или одборничке клупе.

Тако је, на примјер, ПДП на прошлим локалним изборима у највећем граду Српске за носиоца своје одборничке листе поставила Јелену Тривић, тренутно вјероватно најпопуларније лице из те странке, иако је “сто одсто” било сигурно да ће она задржати позицију посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Друге политичке партије, такође, имају обичај да пред изборе своја најпознатија лица стављају за носиоце листа. Помало већ вјечити министар у разним сазивима Владе Српске и лидер Социјалистичке партије, Петар Ђокић, редовно се појављује као носилац листе СП за Народну скупштину у својој изборној јединици 6, али му не пада на памет да послије избора устане из министарске фотеље.

Посебан феномен је СНСД, највећа политичка странка у Српској, коју злуради често називају и “слоном на стакленим ногама”, будући да, према неким процјенама, та странка не би имала ни половину садашње снаге да се којим случајем Милорад Додик сутра повуче из политике.

Коментаришући за Српскаинфо то што се овдашњи политичари, који већ обављају значајне функције, појављују као носиоци изборних листа мада је јасно да скоро ниједан нема намјеру да добровољно мијења радно мјесто, политиколог Дарко Кузмановић каже да се на то питање може понудити одговор у смислу да ли се чаша посматра као полупразна или полупуна.

– Такве кандидатуре могу да донесу корист политичким странкама уколико се ради о квалитетним личностима, које гласачи као такве препознају. Ако кандидат има добру репутацију у јавности, он својој партији сигурно може донијети велику корист и бенефите на изборима. С друге стране, ако се за одређеног кандидата везују разне афере или малверзације, његово име сигурно не може донијети ништа добро листи на којој ће бити носилац – каже Кузмановић за Српскаинфо.

Он, међутим, додаје да чак ни добра репутација појединих кандидата не мора бити гаранција за успјех изборних листи на које их је партија ставила за носиоце.
– У принципу, у нашем гласачком тијелу, као и нашем менталном склопу, тешко да постоји неко безгрешан, коме се неће пронаћи неке мане.– закључио је Кузмановић.


Српска инфо