У БИЈЕЉИНИ ОБИЉЕЖЕНО ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОД МУЧКОГ НАПАДА НА ТУЗЛАНСКУ КОЛОНУ :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ ОБИЉЕЖЕНО ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОД МУЧКОГ НАПАДА НА ТУЗЛАНСКУ КОЛОНУ


Фото - Независне новине
Испред спомен-костурнице на градском гробљу Пучиле у Бијељини, данас је служен парастос за страдале војнике ЈНА, који су 15. маја 1992. Године, убијени на Брчанској малти у Тузли, приликом мирног и договореног повлачења из града. Претходно су  породице страдалих војника ЈНА, као и преживјели учесници након мирне шетње, одржали помен на мјесту страдања, на Брчанској  малти.



Након парастоса испред спомен-костурнице на градском гробљу Пучиле, положени су вијенци и цвијеће, а потом се окупљеним члановима породица жртава, као и бројним грађанима, обратио министар рада  борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић. Он се захвалио свима који су данас дошли на обиљежавање 30 година од страдања у Тузли, нагласивши да се на тај начин, од заборава чува овај страшни злочин.



-На овим просторима повјерење се само може створити на начин, да се осуде сви злочини који се догодили у претходном рату, а не да се њима приступа селективно и да се имају различити аршини. Када погледамо пресуде, које су добили злочинци, који су злочине починили над Србима,оне су доста мање, него када су у питању осуђени Срби. За злочин у Тузли, осуђено је само једно лице на годину дана и шест мјесеци и то за злучај злостављања затвореника. То је апсолутно неприхватљиво, док на другој страни имамо, осуде Срба на дугодишње казне, а по командној одговорности  на још дуже казне”, истакао је Милуновић за Семберија инфо.

Милуновић је поручио да се оваква пракса мора промијенити,те да до сада није било никавог напетка, али да морамо истрајати у тражењу правде.



Славко Новаковић, који је преживио "Тузланску колону" и данас је инвалид, каже да су , три деценије много за чекање правде.
-Не губимо наду. Сигуран сам да ће доћи до процесуирања. Правда јесте далека, али је достижна. Морају бити кажњени сви - од Селима Бешлагића, као тадашњег градоначелника и човјека који у свему овоме, сигурно, има најпрљавије руке, до свих његових најближих сарадника", рекао је Новаковић .

Садашње и будуће генерације се увијек требају сјећати оваквих злочина, нагласио је градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић.  
-На нама је да учимо све, да се они више никада и никоме не понове”, поручио је Петровић и додао да је битно у миру обиљежавати сјећање на невино страдале.



Програму обиљежавања, присуствовали су и  представници амбасаде Србије у БиХ, делегација Народне скупштине Републике Српске, директор Републичког центра за истраживање рата Милорад Којић, министар саобраћаја и веза РС, Недељко Ћорић, представници града Бијељина, Трећег пјешадијског /Република Српска / пука, те невладиних организација проистеклих из одрбрамбено-отаџбинског рата.

У мучком нападу на колону ЈНА у Тузли, убијена су 54 војника, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени. Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна", извршен је из засједе.Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила, напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и "Зелених беретки".


​Семберија инфо - С. Николић