Кога ће кандидовати владајућа коалиција: Додик би оба кандидата, Стевандић ЈОШ ЗАТЕЖЕ :: Semberija INFO ::

 

Кога ће кандидовати владајућа коалиција: Додик би оба кандидата, Стевандић ЈОШ ЗАТЕЖЕ


Хоће ли СНСД понудити оба кандидата за инокосне функције на наредним изборима или ће једно од та два мјеста припасти некој од коалиционих партија?

Иако владајућа коалиција још није званично одлучила о именима кандидата за обје инокосне функције на предстојећим изборима, донијели су једногласну одлуку да иду са заједничким кандидатима за члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске.

Лидер СНСД, Милорад Додик, још прошле седмице је саопштио да ће његова партија предложити оба кандидата за индивидуалне функције, а свог кандидата за једну од инокосних функција је још у новембру прошле године најавила и Уједињена Српска.

На посљедњем састанку владајуће коалиције, који је одржан у понедјељак, Додик је рекао да је опредјељење да се иде са заједничким кандидатима за члана Предсједништва и предсједника Српске, али да је остало питање хоће ли бити кандидовани испред партија или коалиције.

Иако на састанку нису донијели чврст став ко ће понудити своје кандидате, Додик је неколико дана раније нагласио да СНСД у оквиру владајуће коалиције, као највећи организовани политички субјект, има обавезу и право да предложи оба кандидата.
– То ћемо учинити када то термини налажу – нагласио је Додик.

И радна група Уједињене Српске је још у новембру прошле године изразила жељу да имају свог кандидата бар на једну функцију.
Члан Предсједништва УС, Костадин Васић, тада је саопштио да су, радећи анализе анкета и расположења у друштву, утврдили да рејтинг те странке расте, те да би, сходно томе, требали имати свог кандидата или за предсједника Српске или за члана Предсједништва БиХ.
Васић је нагласио да УС може да предложи кандидата са постојећим политичким искуством или кандидата који до сад није био политичар. Уколико би заједнички кандидат био неко ко до сада није био политичар, радна група УС предлаже да то буде Дарко Младић, син Ратка Младића.

У случају да заједнички кандидат коалиције за предсједника Српске или члана Предсједништва БиХ буде неко од лидера странке, они су понудили свог предсједника, Ненада Стевандића.
На питање да ли су промијенили мишљење, предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, јуче је за Српскаинфо рекао да ће се о томе разговарати када се “буде говорило о именима кандидата”.
– Без имена кандидата нема сврхе разговарати – био је кратак Стевандић.

Посланик Социјалистичке партије у парламенту Српске, Милан Тубин, истакао је за Српскаинфо да је СНСД предложио да понуди своје кандидате, али да још ништа није коначно.
– Ми ћемо ускоро имати сједницу врха странке на којој ће се донијети одлука како ћемо и у ком правцу ићи на изборима. Вјерујем да ће све ићи онако како је договорено на нивоу коалиције и да неће бити неких изненађења – каже Тубин.

Српска инфо