У Француској први круг парламентарних избора :: Semberija INFO ::

 

У Француској први круг парламентарних избора


ПАРИЗ - У Француској се данас одржава први од два круга парламентарних избора на којим ће бити одлучено да ли ће предсједник Емануел Макрон имати већину у парламенту или ће му бити потребна подршка да би спровео планиране реформе.

Прије мање од два мјесеца Макрон је освојио други предсједнички мандат, али се сада суочава са снажним и уједињеним блоком лијево оријентисаних странака због чега би могао остати без већине у парламенту.

Аналитичари очекују да ће у првом кругу избора Макронова коалиција "Заједно" проћи веома лоше због неизлазности и негодовања због раста трошкова живота.

Према њиховој оцијени, то је један од разлога због којих се добрим резултатима нада лидер коалиције странака крајње љевице Жан-Лук Меленшон.

Евентуалним лошим резултатима на изборима угрожена је могућност Макрона за усвајање реформи, укључујући пензијски систем за који он сматра да је од кључне важности за обнову јавних финансија.

Прелиминарне пројекције објављене непосредно након предсједничких избора показивале су да је Макрон на путу да добије већину у парламенту, али се од тада ријетко појављивао у јавности.

Меланшон је у том периоду успио да оформи савез између његове странке Непокорена Француска, Социјалистичке партије и Зелених.

Најновије пројекције показују да Макрон и његови савезници неће освојити већину и да ће морати да тражи подршку других странака.


Агенције / Независне