Дом народа укинуо ПДВ на храну, али примјена закона још далеко :: Semberija INFO ::

 

Дом народа укинуо ПДВ на храну, али примјена закона још далеко


Дом народа Парламента БиХ усвојио је у другом читању измјене Закона о ПДВ-у којим се уводи диференцирана стопа ПДВ-а, а с обзиром да ове измјене у Дому народа нису идентичне са текстом који је усвоји Представнички дом, измјене Закона о ПДВ-у мораће на усаглашавање.

Наиме, Представнички дом Парламента БиХ усвојио је измјене Закона о ПДВ-у којим се стопом од пет посто опорезују лијекови, брашно хљеб добијен од свих врста брашна, млијеко и млијечни производи, јестива уља, јестиве масноће животињског и биљног поријекла, со, шећер и хомогенизована дјечија храна.

Такође, истим измјенама предвиђено је да се по вишој стопи од 22 посто опорезују висококвалитетна вина и алкохолна пића, висококвалитетне цигаре и цигарилоси, луксузни парфеми, одјећа и обућа од крзна, накин и сродни производи, сатови врхунски електрични или оптички апарати, луксузна возила, умјетничка дјела, оружје итд.. 


Након што су усвојене ове измјене у Представничком дому, тај закон је дошао и пред Дом народа, међутим у међувремену је одржана сједница Народне скупштине Републике Српске која је закључила да се на основне животне намирнице укине ПДВ односно да буде нула посто.

Тај амандман на већ усвојене измјене Закона о ПДВ-у пред Представничким домом поднијела је Душанка Мајкић, делегат у Дому народа Парламента БиХ који је јуче и усвојен због чега ће измјене закона морати на усаглашавање.


Независне новине