БЕЗ ПОДРШКЕ БОРС-А ВЕТЕРАНИ ОДРЖАЛИ ПРОТЕСТНИ СКУП; НА ПРОТЕСТУ И ОПОЗИЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

БЕЗ ПОДРШКЕ БОРС-А ВЕТЕРАНИ ОДРЖАЛИ ПРОТЕСТНИ СКУП; НА ПРОТЕСТУ И ОПОЗИЦИЈА


Foto
Након окупљања у парку "Младен Стојановић", ветерани су се зауставили пред Парламентом Српске.

Тражили су да се прекине скупштинско засједање, а у међувремену придружили су им се и посланици опозиције.

Протестима је претходио састанак са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ, са којег је поручено да је кроз партнерство и дијалог потребно радити на рјешавању свих питања од значаја за представнике организација проистеклих из рата и унапређењу њиховог свеукупног положаја у друштву.

Протест ветерана почео је у парку "Младен Стојановић", да би био настављен пред Народном скупштином Републике Српске.

Пред парламентом Српске, ветерани су тражили да се прекине сједница Народне скупштине и да се у допуну дневног реда уврсти тачка о провођењу закључака које је Скупштина усвојила на посебној сједници у марту.

Ветеранима су се недуго затим придружили представници опозиције, који су им обећали да ће затражити хитно сазивање Колегијума НСРС.

- Такође, они нам нуде, да потпишемо споразум да ће они уколико буду будућа власт, да ће они у року од 90 дана од ступања на власт испунити ове наше захтјеве, неће бити именован ни мандатар - навео је Ристо Јефтић, предсједник Удружења ветерана Одбрамбено – отаџбинксог рата Српске.

Опозиција је након тога затражила сазивање посебне сједнице Народне скупштине. Потпредсједник парламента Српске Денис Шулић, рекао је да се не може расправљати о сазивању посебне сједнице , јер је за то неопходно испоштовати предвиђене процедуре. Односно, за то је потребно обезбиједити 28 посланичких потписа.

Огласила се и Борачка организација Републике Српске која је саопштила да не подржава протестни скуп. Борци, као симбол Републике Српске, не би смјели да се сврставају ни на једну страну и било какви протести су у овом тренутку непотребни.

Прије него што ће ветерани изаћи на протесте, у Палати Републике одржан је састанак на којем су ветерани разговарали са предсједицом Републике Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва Милорадом Додиком. Саоштено је да је кроз партнерство и дијалог потребно радити на рјешавању свих питања од значаја за представнике организација проистеклих из рата и унапређењу њиховог свеукупног положаја у друштву.

Српски члан Предсједништва БХ, Милорад Додик каже да сама чињеница да протесте организује само једна организација говори много о томе, као и да иза свега стоје опозиционе партије.

Сагласан је да има злоупотреба у кориштењу борачких права, али они би то требало да ријеше унутар својих структура.

- Њих боли неправда, што је неко куповао у току рата статус, плаћао да не буде у војсци, онда добио право, а он тамо губио ногу или руку, наравно да то боли, стога требамо да видимо како ћемо то рјешити, али мислим да је окупљање сад у ово вријем искључиво политички мотивисано. ПДП стоји иза свега тога - навео је Додик.
 
(РТРС)