Шансу за потомство добило 656 парова :: Semberija INFO ::

 

Шансу за потомство добило 656 парова


БАЊАЛУКА - Најважнију животну битку, ону за потомство, бију бројни парови у Српској, што потврђује и податак да је лани одобрено 656 захтјева за бесплатан поступак вантјелесне оплодње, која је многима једина шанса да постану родитељи.

У Републици Српској од 2007. године, од када је Фонд здравственог осигурања увео услугу финансирања поступка вантјелесне оплодње, до сада је рођено више од 1.600 дјечака и дјевојчица, а проценат живорођених беба у односу на број остварених трудноћа је 93,2 одсто.

У информацији објављеној на сајту Народне скупштине РС наводи се да је Фонд здравственог осигурања РС, који финансира три покушаја вантјелесне оплодње паровима који на други начин не могу остварити потомство, лани одобрио 565 захтјева за први покушај, 88 за други, те три за трећи покушај вантјелесне оплодње.

- Трошак фонда за ове намјене лани је износио 2,7 милиона марака, а једна процедура, која подразумијева комплетну дијагностику, терапију и сам поступак кошта око 5.500 КМ. Рефундација за поступке који су обављени у иностранству износила је око 300.000 КМ - стоји у одговору на посланичко питање у ком је наведено да се право на рефундацију трошкова остарује у случају када се поступак не може обавити у Српској, а уз мишљење здравствене установе “Медико'с”, са којом фонд има уговор.

У 2020. години фонд је одобрио 615 захтјева за финансирање вантјелесне оплодње, годину раније 630, 2018. године 641 захтјев, док је 2017. било одобрено 446 захтјева.

- У цјелости се финансирају три поступка вантјелесне оплодње женама до 40 година старости, женама од 41. до навршене 42. године 50 одсто трошкова, док се женама које су старије од 42 године, уколико роде дијете уз помоћ поступка вантјелесне оплодње, у потпуности рефундирају трошкови - стоји у одговору. 

Услов за остваривање овог права је да се пар налази у браку или ванбрачној заједници најмање двије године, те да постоји препорука гинеколога из референтне здравствене установе за процедуру вантјелесне оплодње.

- Због пандемије вируса корона фонд је донио одлуку по којој жене које се заразе короном у току поступка вантјелесне оплодње имају право да понове поступак, односно не губе један покушај вантјелесне оплодње јер се прекинута процедура не рачуна као обављени покушај. Ова одлука се и даље примјењује - стоји у информацији.

Предсједница требињског Удружења “Бебе” Снежана Мисита, која је и сама постала мајка захваљујући поступку вантјелесне оплодње, каже да су бесплатни поступци од животног значаја паровима који се лијече од стерилитета.

- Предност није само финансијска, него и психолошка. Не можете ни претпоставити од коликог је значаја када са само једним папиром одете у здравствену установу и добијете сву могућу услугу. Нема подизања кредита, позајмица, ходања од банке до банке. Жене опуштеније улазе у поступак када знају да имају три бесплатна покушаја - казала је Мисита. 

Она је истакла да је Српска овај проблем ријешила системски, у корак са далеко богатијим земљама окружења.

- У ФБиХ, нажалост, то питање није ријешено, сваки дан парови који живе тамо се распитају како да се пребаце у Српску и остваре право на бесплатан поступак. Парови у Српској на много лакши и једноставнији начин остарују то право чак и од парова у Србији - казала је Мисита.

Чување ембриона

Поред финансирања вантјелесне оплодње, од 2017. године Фонд здравственог осигурања РС финансира и услугу чувања ембриона на двије године коју су осигураници раније морали сами плаћати. Финансирање ове услуге значи много паровима, посебно женама које не морају поново да се излажу хормонској терапији, а сам поступак краће траје.


Глас Српске