Сукоб у Украјини: Експлозије у Николајеву и граду Новаја Каховка :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Експлозије у Николајеву и граду Новаја Каховка


МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 139. дан. Најмање шест особа погинуло је у граду Новаја Каховка, у региону Херсона, током напада украјинских снага изјавио је начелник руске војно-цивилне администрације округа Каховка Владимир Леонтјев. У Николајеву су се чуле снажне експлозије, саопштио је јутрос градоначелник Олександр Сенкевич.

07:46 Украјинска војска: Број погинулих у нападу на вишеспратницу у Доњецку попео се на 34

Биланс погинулих у ракетном нападу од 9. јула на вишеспратницу у граду Часив Јар у Доњецкој области порастао је на 34, написао је на Телеграму начелник Доњецке регионалне војне управе Павло Кириленко.

-Деветоро рањених спасиоци су извукли из рушевина, а међу погинулима је једно дијете - додао је Кириленко.

Према његовим ријечима, очишћено је око 70 одсто рушевина. Акција спасавања и даље траје, преноси Укринформ.

7.40 - Саливен:Вјерујемо да ће Иран обезбиједити Русији војне дронове

САД вјерују да се Иран спрема да Русији обезбиједи и до неколико стотина беспилотних летјелица, укључујући и оне који могу да носе оружје, рекао је новинарима амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливен.

Он је казао и да САД имају информације које указују на то да се Иран спрема да обучи руске војнике да користе те дронове, пренио је Ројтерс.
Иран је први пут покренуо програм војних дронова 80-их година, током рата са Ираком.

7.18 - Зеленски: Одлука Канаде о враћању турбине опасна

Предсједник Украјине Володимир Зеленски оцијенио је као опасну одлуку Канаде да врати Њемачкој руску турбину за гасовод Сјеверни ток 1.
Зеленски је у видео обраћању подсјетио да је украјинско Министарство спољних послова позвало представника Канаде због, како је оцијенио, апсолутно неприхватљивог искључења из режима санкција према Русији, преноси Интерфакс Украјина.

Зеленски сматра да је заправо ријеч о трансферу у Русију и поставља питање ако Москва може да добије такво изузеће од санкција, какве ће изузетке тражити сутра.
Према његовом мишљењу, то је веома опасно питање и то не само за Украјину, већ и за све земље демократског свијета.

Зеленски тврди да ће одлука о изузећу од санкција у Москви бити схваћена искључиво као знак слабости и да сада нема сумње да ће Русија покушати не само да максимално ограничи, већ да у најкритичнијем тренутку потпуно обустави испоруке гаса Европи.

Предсједник Украјине додаје да је још могуће преиспитати одлуку о турбини и оцјењује да „Русија никада није играла по правилима у енергетском сектору и да неће играти сада ако не види снагу“.

Канада је раније саопштила да ће одобрити укидање санкција на враћање поправљених руских турбина „емачкој, јер су оне потребне „Гаспрому“ за одржавање рада гасовода Сјеверни ток 1.

Канадска влада навела је да ће тај потез олакшати наставак процедура за прелаз са руске нафте и гаса.
 
7.00 - Русија:У нападу на Нову Каховку погинуло шест особа
Најмање шест особа погинуло је у граду Новаја Каховка, у региону Херсона, током напада украјинских снага које желе да поврате ову област, изјавио је јутрос за ТАСС начелник руске војно-цивилне администрације округа Каховка Владимир Леонтјев.

-Потврђено је да је шест особа погинуло. Много десетина је повријеђених, са ранама од гелера и посјекотинама - рекао је Леонтијев.
Он је навео и да је много људи остало под рушевинама, као и да повријеђене транспортују у болнице, али да су многи људи и даље „заробљени у својим становима и кућама“.

Украјинска војска извршила је напад на Нову Каховку у понедјељак увече, а поред оштећења на објектима, дошло је и до експлозије у складиштима ђубрива, наводи ТАСС.
 
6.56 -Градоначелник: Снажне експлозије у Николајеву

У Николајеву су се чуле снажне експлозије, саопштио је јутрос градоначелник Олександр Сенкевич.

Он је позвао грађане да не напуштају склоништа, преноси Униан.

Николајев се налази на југу Украјине.

6.42-Јохансон: У ЕУ око 3,7 милиона украјинских избјеглица

Више од три милиона украјинских избјеглица већ се вратило у Украјину из ЕУ, док је око 3,7 милиона људи остало у земљама Уније, изјавила је европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон на конференцији за новинаре.

-Податак који имамо је да је 6,7 милиона Украјинаца ушло у Европску унију и да се око три милиона вратило - рекла је она, пренио је ТАСС.

Према њеним ријечима, постоје извјештаји да се 3,5 милиона вратило у Украјину, док се 3,7 милиона пријавило за привремену заштиту.

-Неки су се прво регистровали у земљи уласка, а затим у сљедећој земљи, тако да овдје има неких преклапања, али рекла бих да је 3,2 до 3,7 милиона украјинских избјеглица на територији ЕУ - казала је Јохансон.

Казала је да у Чешкој има највише украјинских избјеглица по глави становника, а слиједе Пољска, Естонија, Бугарска и Летонија.

Према информацијама УН, у Русији тренутно има највише украјинских избјеглица пошто је она прихватила 1,412 милиона људи. Слиједе Пољска са 1,195 милиона, Немачка са 867.000 и Чешка са 382.700.


Глас Српске / Агенције