ЗАКОНИМА О СТЕЧАЈУ И ЛИКВИДАЦИОНОМ ПОСТУПКУ ШТИТЕ СЕ ПРАВА РАДНИКА :: Semberija INFO ::

 

ЗАКОНИМА О СТЕЧАЈУ И ЛИКВИДАЦИОНОМ ПОСТУПКУ ШТИТЕ СЕ ПРАВА РАДНИКА


Нови Закон о стечају и Закон о ликвидационом поступку у Брчко дистрикту максимално ће заштитити права радника, уредити предстечајне и стечајне поступке, омогућити реорганизацију стечајног дужника, уредити међународни стечај и допринијети креирању позитивне инвестиционе климе, наводи се у тексту ових закона.

Почетком јула, објављивањем у "Службеном гласнику", званично су ступили на снагу ови закони у Брчко дистрикту. 

У марту 2016. године донесен је нови Закон о стечају у Републици Српској, након чега је трајање стечајног поступка скраћено са 54 на 13 мјесеци. 

Захваљујући могућности реструктурисања пословних субјеката, сачувано је готово 600 радних мјеста, а број ријешених предмета порастао за 329 одсто. 

Закони у Брчко дистрикту и Републици Српској су хармонизовани и ослањају се на европске регулативе. 

Стечајни и ликвидациони судија, те члан Радне групе за израду закона у Брчко дистрикту Добринка Миливојевић изјавила је Срни да новим Законом о стечају потраживања радника нису ограничена ни временом нити висином износа. 

Осим тога, истакла је она, прописано је увођење института предстечајног поступка, што је новина у Закону о стечају. 

"Овим институтом пружа се могућност свим пословним субјектима да у почетној фази финансијске кризе кроз судски поступак закључе поравнање и тако избјегну стечај, као и да ревитализирају предузеће и наставе са радом", појаснила је Миливојевићева. 

Исти закони су припремљени и за Федерацију БиХ, али на њихово усвајање се још чека. Због неусвајања ових закона у ФБиХ највише испаштају радници. 

Техничку подршку припреми нових закона о стечају и ликвидационом поступку пружа ИФЦ, чланица Групације Свјетске банке уз помоћ Амбасаде Швајцарске у БиХ.

СРНА