РАД НА 40 СТЕПЕНИ ЉЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ, ПОСЛОДАВЦИ НЕ МАРЕ ЗА ЗДРАВЉЕ РАДНИКА :: Semberija INFO ::

 

РАД НА 40 СТЕПЕНИ ЉЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ, ПОСЛОДАВЦИ НЕ МАРЕ ЗА ЗДРАВЉЕ РАДНИКА


Foto: Ilustracija
Температуре од 38, 39, па и 40 степени наредних неколико дана погодиће Бањалуку. Ове врућине веома су опасне, нарочито за све који морају да буду или раде на отвореном.
 
Како кажу љекари, ако је 35 степени човјек максимално може да буде сат времена напољу. Када је 40, то је много краће. Лако је могуће добити озбиљне опекотине од сунчевог зрачења или сунчаницу. Али, ко о томе пита све оне раднике који морају да бораве напољу?!

Одокативна процјена

Синдикалци су још једном позвали послодавце да раднике не излажу врућинама, с обзиром да је најављен топлотни талас у цијелој Српској. То је само препорука, будући да Законом о раду или неким другим законом није уређено која се температура сматра високом да би радници били ослобођени рада. Та процјена остављена послодавцима, упозорила је предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних делатности РС, Драгана Врабичић.

Ипак, довољно је погледати напоље и видјети да се многи тих препорука не држе. Грађевински радници на сунцу, углавном без шешира или качкета на глави, у мајицама кратких рукава, раде када је најврелије. Хватају хлад у сјенци радних машина или под оближњим дрветом, ако га има.

Из Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности су поручили да су и прије десетак дана, током првог топлотног таласа, апеловали на послодавце, али да је примјећено да нема некакве прерасподјеле радног времена и да су радници и у току највећих врућина на грађевинама, на одвозу смећа… У истом проблему су и они који точе сладолед или раде на штанду на отвореном.

Савјети

Љекари очекују да ће с порастом температуре расти и број пацијената који својим вољом, или зато што морају, на отвореном проводе пуно времена. Савјетују да, ако знамо да нас очекује 40 и више степени, живот морамо да прилагодимо томе.

– Посебно дјеца и старији не би требало да излазе од 11 до 17 сати. Ако већ морате, увијек са собом носите флашицу воде, наочаре, шешире, широку, лагану, бијелу одјећу са широким рукавима и ногавицама како не бисте добили опекотине од сунца које се могу добити ако се напољу дуже стоји или хода – каже за Српскаинфо Весна Кевић, специјалиста породичне медицине Дома здравља Бањалука.

Препоручује онима који морају напоље да, ако баш ништа друго не могу, поквасе пешкир или неку тканину и пређу по тијелу. Обавезно је и најпрепоручљивије пити воду.

– Ако већ послодавац не поштује препоруке, онда би сваки радник морао да води рачуна о томе да му је глава покривена, да смањи допирање сунчевих зрака до тјемена, како би избјегао вртоглавицу, мучнину. Није здраво и паметно да се на отвореном ради од 12 до 16, 17 сати. То би послодавци морали да поштују – поручује Кевић.

Храна
Љекари наводе да људи генерално добро подносе температуре до 30 степени.

– Индивидуално је од организма до организма. Пола сата, сат је максимум да се стоји на врућини. Ако негдје имате хлад, обавезно станите. Температуре од 40 и више додатно скраћују вријеме које можемо да будемо напољу. То су услови који могу да буду веома опасни и не треба се с тим играти – упозорава докторка.

Храна треба да буде у мањим оброцима, углавном нешто течно и не треба да буде превише слано. Користити више свјежег воћа и поврћа, кувана јела, избјегавати брзу храну, пржену и печену. Најбоље је пити воду, али не превише хладну. Потребно је и наносити креме са високим заштитним фактором. Током дана, у просторима гдје живимо, температура не смије бити већа од 32 степена, а ноћу од 24 степена. Разлика између климатизоване просторије и вањске не треба да буде већа од 10 степени.

(Српска Инфо)