Удружење жена “Бели анђео” Дворови - отворен Четврти “Етно Сајам”: Традиција отргнута од заборава :: Semberija INFO ::

 

Удружење жена “Бели анђео” Дворови - отворен Четврти “Етно Сајам”: Традиција отргнута од заборава


У организацији Удружења жена “Бели анђео” из Дворова, у свечаној сали предузећа “Глобус” у Дворовима,  данас је отворен Четврти “Етно сајам”  који је окупио четрнаест удружења жена из цијелог региона. Сајам је организован под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. 

Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде, каже да је ресорно министарство препознало значај једне овакве сајамске манифестације у овом дијелу Републике Српске, истакавши да Удружење жена “Бели анђео” с великим успјехом промовише традицију и обичаје овог дијела Републике Српске.


 
И министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Недељко Ћорић каже да је радо прихватио позив да присуствује отварању ове сајамске манифестације.

 “На оваквим манифестацијама показујемо наше традиционалне вриједности, али упознајемо се и са традицијом народа који живе у  другим регионима. Удружење жена “Бели анђео” успјешно представља и промовише Републику Српску и у иностранству, те смо ми у министарству одлучили да им поклонимо једно возило које ће им бити од користи у наредном периоду, како би и даље могли успјешно презентовати све нас на разним сајамским смотрама”, истакао је министар Ћорић.



Радинка Тодић, предсједница Удружења жена “Бели анђео” каже да је и ововогодишњи етно - сајам, оправдао очекивања организатора.

 “Имамо госте и учеснике из Србије, Хрватске, ФБиХ, Републике Српске. Са нама су данас овдје и удружења из Бијељине, Лопара и Угљевика. Овдје се може видјети шаренило боја, рукотворина, ђаконија припреманих по рецептима наших бака. Драго ми је да постајемо препознатљиви по овој сајамској манифестацији у региону, јер ово представља понос за наш град и за Туристичку организацију града Бијељина”, каже Радинка Тодић, истичући да су на овогодишњем “Етно сајму” представљени чувени куглофи жена  из Удружења жена “Ливађанке” из Александрова, општина Нова Црња, код Зрењанина, представљени су ручни радови и златовез жена из Црне Баре, пите гужваре с орасима и бијели вез из Јамене.



Са својим ручним радовима представиле су се и жене из Срема, из Удружења “Рузмарин” из Голубинаца. Оне су представиле  рукотворине, сувенире, ручне радове и специјалитете из Срема. Нада Бијелић дошла је са женама  из Бршадина код Вуковара, у Хрватској. Донијели су штрудле, погаче, кифлице, воћне колаче -бресквице, разне рукотворине. Представиле су се и жене из Удружења “Лаћаркуше” из Лаћарка. Ово удружење постоји од 1945. године и оно његује традицију Лаћарка и околине. Жене сарајевске регије представиле су разне пите од зеља, кромпира, сира, купуса, тако да су се на једном мјесту са својим рукотворинама и специјалитетима окупиле жене с простора цијеле бивше Југославије.

Успјешан наступ имало је и Удружење жена “Рудар” из Угљевика које чува традицију старих заната и обичаја у оквиру кућне радиности,  као и старе рецепте за спремање јела и зимнице.  За најбоље рукотворине, специјалитете и најактивнија удружења припремљене су медаље, признања и пехари.


Семберија инфо