ГОТОВО 10 МИЛИОНА ЕВРА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЕУ ЗА БИХ :: Semberija INFO ::

 

ГОТОВО 10 МИЛИОНА ЕВРА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЕУ ЗА БИХ


На Самиту о Западном Балкану, који је одржан 6. јула у Познану, Европска унија и лидери Западног балкана подржали су пакет пројеката у оквиру Агенде повезаности који укључује 96,8 милиона евра бесповратних средстава за три нове дионице Коридора 5ц у Босни и Херцеговини.

У овом најновијем пакету, БиХ ће добити далеко највећи дио бесповратних средстава Европске уније за инфраструктурне пројекте у региону Западног Балкана.

У складу са исказаном опредијељеношћу на претходним самитима у оквиру Берлинског процеса у Бечу, Паризу, Трсту и Лондону, те на Самиту између ЕУ и Западног Балкана 2018. године у Софији, нови пакет доприноси испуњавању обећања о једној милијарди бесповратних средстава ЕУ која су издвојена 2015. године како би се подржала проведба Агенде повезаности до 2020. године. 

Европска унија ће кофинансирати три нове дионице Коридора 5ц у Босни и Херцеговини, у сљедећим износима:

1. Путниково брдо 2 тунел- Медаково чвориште аутопута, поддионица у Федерацији БиХ- грант ЕУ од 15,9 милиона евра
2. Поприкуша- Немила, поддионица аутопута у Федерацији БиХ- грант ЕУ од 42,1 милион евра
3. Руданка чвориште- Путниково брдо 2 тунел- дионица аутопута у Републици Српској- грант ЕУ од 38.8 милиона евра

Са ова три додатна пројекта, подршка Европске уније Босни и Херцеговини у оквиру Агенде за повезивање попела се на 216,8 милиона евра бесповратних средстава за укупно 13 транспортних пројеката, од којих су 206,8 милиона евра пројекти на Коридору 5ц. 

Цијели пакет укупне вриједности од 180 милиона евра бесповратних средстава који је 6. 07. подржан односи се на осам нових пројеката из Агенде повезаности у областима енергетике и транспорта у Босни и Херцеговини, Србији, Косону и Сјеверној Македонији.