Лондон открива имовину Путинових олигарха :: Semberija INFO ::

 

Лондон открива имовину Путинових олигарха


Процењује се да су руски богаташи последњих неколико година инвестирали готово две милијарде евра у некретнине у Великој Британији.

Шта је било, било је! Лондон, познат и као омиљено одредиште имућних Руса, окреће нови лист под паролом транспарентности. Британци напокон уводе регистар власништва над имовином страних компанија. Иако су бројне организације које се боре против корупције, а залажу за транспарентност годинама позивале да се начини овај корак, власти су успешно жмуриле док је руски новац упумпаван у жиле куцавице престонице.

Међутим, рат у Украјини „подстакао” их је да напокон заведу ред тако што ће убудуће захтевати од страних компанија које поседују имовину да идентификују праве власнике у званичном регистру. Британска влада саопштила је да је ова одлука део обрачуна с руским олигарсима и корумпираним елитама које незаконито перу богатство на Острву. Они који већ поседују имовину у Уједињеном Краљевству имаће шест месеци да идентификују стварног власника. Регистар ће се примењивати на имовину купљену од јануара 1999. у Енглеској и Велсу, а од децембра 2014. у Шкотској. Ко се оглуши о нова правила суочиће се с новчаним или затворским казнама (до пет година робије).

„Транспаренси интернешенел” је овај корак назвао „сеизмичком променом” која ће „кртице напокон истерати на видело”.

Пре него што су у фебруару одлучили да уведу санкције руским банкама и појединцима, британска министарка спољних послова, која сада претендује на место премијерке, рекла је да је „у прошлости било проблема с незаконитим средствима у Лондону, што сада рашчишћавамо”. Проблеми с незаконитим средствима које је помињала Лиз Трас су толики да британску престоницу, чијим крвотоком тече руски новац, из милоште називају Лондонград и Москва на Темзи. Толико је рубаља уткано у тамошње тржиште некретнина, берзу, културни живот, политичке партије, да би систем требало срушити и градити из почетка.

У темеље се ипак неће дирати, али је Борис Џонсон обећао да олигарси у Лондону неће имати где да се сакрију јер подижу завесу да разоткрију криминалце – исте оне који нису ни крили да, рецимо, поседују најелитнију четврт у британској метрополи на Итон скверу звану Црвени трг. Одлазећи премијер, а бивши градоначелник Лондона раније није презао да кроз шалу истиче то да је овај град за милијардере исто што и шуме Суматре за орангутане.

„Ми смо њихово природно станиште”, хвалисао се премијер како прекоморска елита гледа на тамошње некретнине као на сигурно уточиште. У Министарству привреде кажу да морају знати ко је власник имовине да би били сигурни да су се ослободили корумпираних елита са сумњивим богатством које су се криле иза лажних компанија. Министарство се сада обраћа јавности као да је открило топлу воду упркос чињеници да се с увођењем регистра страних власника имовине није журило док се жмурило на то да је руски новац преко олигарха уткан у европске метрополе, не само у Москву на Темзи, која се удварала њиховом богатству, посебно у време финансијске кризе.

Тамошњи медији пишу да је сваке године око 100 милијарди фунти руских богаташа стизало илегално у земљу. Спекулишу и да су Руси само у последњих неколико година инвестирали готово две милијарде евра у некретнине посредством фирми које имају само поштанско сандуче. Базе података о иностраном власништву за Енглеску и Велс, рецимо, кажу да је за само четири од 94.000 поседа чији је регистровани власник страна компанија наведено да су у поседу руских фирми.

С друге стране, од 2008. године издато је 14.516 инвеститорских виза руским држављанима. Британска „златна виза” (инвеститорски визни програм првог реда) нуди боравиште онима који уложе макар два милиона фунти у Уједињено Краљевство. Добитници виза потом могу да поднесу захтев за трајно боравиште, а којом брзином ће га добити, зависи од тога колико се потруде да уложе. Својевремено су и „Пандорини папири” открили више од 700 офшор компанија које имају британске поседе, а од којих је пет одсто у власништву руских држављана.


ПОЛИТИКА