Сукоб у Украјини: Русија Савјету безбједности УН доставила доказе о украјинском гранатирању нуклеарке :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Русија Савјету безбједности УН доставила доказе о украјинском гранатирању нуклеарке


МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 186. дан. Москва и Кијев међусобно се оптужују за поновно гранатирање комплекса око нуклеарне електране у Запорожју. Власти Запорошке области разрадила су план евакуације становништва, рекао је начелник војно-цивилне администрације те области Јевгениј Балицки. Русија је чланицама Савјета безбједности Уједињених нација (СБ УН) доставила презентацију Министарства одбране о гранатирању Запорошке нуклеарне електране од стране украјинских снага 25. августа, саопштила је на Твитеру стална мисија Русије при УН.

9.32-Шест бродова са житарицама напустило луке

Турско Министарство одбране саопштило је данас да је шест теретних бродова са житарицама јутрос напустило украјинске луке.

-Наставља се рад на испоруци житарица из украјинских лука. Јутрос је још шест бродова натоварених житом напустило луке - наводи се у саопштењу.

Неколико докумената потписано је 22. јула у Истанбулу са циљем да се ријеши питање испоруке хране и ђубрива на свјетска тржишта.

08:33 -Власти Запорожја разрадиле план евакуације становништва

Власти Запорошке области спремне су за сваки развој догађаја по питању Запорошке нуклеарне електране, а између осталог разрађен је план евакуације становништва, рекао је начелник војно-цивилне администрације те области Јевгениј Балицки.

-Тренутно Запорошка нуклеарна електрана ради као и обично. Ниво радијације је у нормалним вриједностима. Али, знајући за подмуклост, непромишљеност и немилосрдност кијевског режима, према људима које у јавности назива својим грађанима, ми смо се, наравно, припремили за сваки развој ситуације и стога смо разрадили план евакуације становништва у случају да то буде неопходно - рекао је Балицки.

Према његовим ријечима, нуклеарну електрану у Запорожју од 18. јула практично свакодневно гранатирају украјинске снаге, а удари се изводе са територија које су под контролом Кијева, са десне обале Дњепра из места Марганец и Никопоље.

08:22 -Њемачка припрема национализацију "Гаспром Германије“

Њемачка влада основала је холдинг компанију која ће спровести могућу национализацију енергетске фирме "Гаспром Германиа", коју је руски "Гаспром" напустио у априлу, пише њемачки лист "Велт ам зонтаг" позивајући се на владин документ.

Њемачки енергетски регулатор у априлу је најавио да ће управљати фирмом "Гаспром Германија" - трговином, складиштењем и преносом, у интересу Њемачке и Европе.

06:11- Русија: Достављени докази СБУН о украјинском гранатирању нуклеарке

Русија је чланицама Савјета безбједности Уједињених нација (СБ УН) доставила презентацију Министарства одбране о гранатирању Запорошке нуклеарне електране од стране украјинских снага 25. августа, саопштила је на Твитеру стална мисија Русије при УН.

Како се наводи, ниво радијације у енергетским блоковима је под контролом и у границама нормале, преноси Риа новости.

Запорошка нуклеарна електрана је највећа нуклеарка у Европи по броју блокова и капацитету.

Од марта је под контролом руске војске, а двије стране оптужују се узајамно за грантирање подручја нуклеарке.


Агенције / Глас Српске