Шта значи увођење термина 'настава на даљину' у законске оквире образовања у Републици Српској? :: Semberija INFO ::

 

Шта значи увођење термина 'настава на даљину' у законске оквире образовања у Републици Српској?


Посљедњим измјенама Закона о образовању Републике Српске у законске оквире први пут је уведен термин „настава на даљину“. Док је за многе родитеље то знак да на мала врата долази ново доба школства, из ресорног  министарства истичу да родитељи немају разлога за бригу.

Нови Закон о основном образовању и васпитању Републике Српске је први корак ка промјени школства какво познајемо, тврде у Удружењу грађана „Родитељи за права дјеце“. Тврдње поткрепљују чињеницом да је у закону први пут дефинисан појам „наставе на даљину".

ЈЕЛЕНА САРАФИЈАН, предсједница Удружења грађана "Родитељи за права дјеце"

"Уводе се и могућности да школе прекине и обуставља редовну наставу. У Нацрту закона било је да то буде у свим оправданим случајевима. Наше је мишљење је да је све то једна дигитализација која се у основно образовање уводи без расправе о томе колико је то корисно за дјецу”

Из Министарства просвјете одговарају, родитељи немају разлога за страх, јер је промјена техничке природе.

НАТАША ЦВИЈАНОВИЋ, помоћница министра за предшколско и основно васпитање и образовање РС

"Апсолутно је искључено да наставни процес пређе само на тај начин рада на даљину. То је нешто што је неприхватјливо, јер живи контакт, жива ријеч, комуникација унутар учионице је нешто што се не може замијенити”.

Цвијановићева додаје да је осмишљен и програм за унапређење комуникације у васпитно-образовном процесу.

"У наредном периоду РПЗ је у обавези да организује низ савјетовања, а између осталог, једно од предавања ће бити унапређења процеса комуникације”.

Док чекају усвајање закона и родитељи, али и просвјетни радници сагласни су око једног, настава на даљину има више недостатака него предности.

ЂОРЂЕ МИРКОВИЋ, директор школе

“Став просвјетних радника није позитиван, губе ученици, а губе и просвјетари, јер ипак жива ријеч је жива ријеч”.

ВЕСНА ПЕТКОВИЋ

“Мислим ипак да им је много боље да присуствују, да имају наставу уживо, да су много више укључени и да много више раде и напредују када је настава уживо”.

ЈЕЛЕНА САРАФИЈАН, предсједница Удружења грађана "Родитељи за права дјеце"

"Схватили су да школа није обавезна да могу да избјегавају и домаће задатке и кад уче да се потпомажу. Дјеца су школу почела да виде на другачији начин”

Поред увођења термина “Настава на даљину”, нови закон о основном образовању требало би и да регулиште статус запослених у продуженом боравку, што до сада није био случај.


БХРТ