Могу ли измјене Закона о ПДВ-у добити свој епилог на посљедњим сједницама Парамента БиХ у овом мандату? :: Semberija INFO ::

 

Могу ли измјене Закона о ПДВ-у добити свој епилог на посљедњим сједницама Парамента БиХ у овом мандату?


Могу ли измјене Закона о порезу на додатну вриједност коначно добити свој епилог на посљедњим сједницама оба дома Парамента Босне и Херцеговине у овом мандату? Наиме, о извјештајима Заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ изјашњаваће се делегати Дома народа, потом и заступници Заступничког дома. Из Управе за индиректно опорезивање БиХ поново упозоравају да су предложене диференциране стопе ПДВ-а непроводиве. А и економисти су скептични када је у питању проведба овог закона у пракси.

Заједничка комисија прихватила је да Закон о порезу на додану вриједност буде допуњен тако да ПДВ на основне животне намирнице буде снижен са 17 на нула посто, а да на луксуз буде повећан на 22 посто. Сада је на потезу Заступнички и Дом народа ПСБиХ који требају потврдити допуне закона. Да ли ће се и десити на посљедњим сједницама овог сазива зависи од расположења делагата и заступника у државном парламенту. Проблем је и у томе колико би нулта стопа била временски примјењива. Комисија утврдила период од октобра до краја године. Премало времена за УИО БиХ и због тога још једно упозорење. Изражавају забринутост због техничких могућности провођења ове одлуке и система наплате индиректних пореза.

"Провођење измјена закона је немогуће без доношења правилника којим би између осталог било прецизно дефинисано који су све артикли опорезиви нижом стопом, као и они по вишој. Непостојање те одредбе довело би до ситуације да обвезници индиректних пореза имају нејасноћа и неједнако поступање. Између осталог подразумијева прибављање сагласности Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, мишљења Дирекције за европске интеграције и процес јавних консултација који мора да траје најмање 15 дана. Имајући у виду све наведено неопходне радње у вези са провођењем приједлога измјена Закона о порезу на додату вриједност, примјена истог би била могућа најраније у у року од шест мјесеци након објаве измјена закона".

Додају, увођењем више различитих стопа ПДВ-а губе предности једностопног система и добија се компликован и скуп систем. Проблем је и тај што би у случају усвајања и примјене закона били значајно мањи приходи за државни буџет што би захтијевало надокнаду губитака из других извора, кажу у УИО. Економисти су скептични управо из разлога колико је то технички изводиво и примјењиво у пракси, јер њихова предвиђања су да ће за имплемнтацију бити потребно и годину дана, а све је потребно ријешити у предизборном периоду.

АДМИР ЧАВАЛИЋ, економски аналитичар

"Економисти преферирају диференциране стопе јер су праведније, јасније и проведљивије, смањују злоупотребе, а гарантују стабилност буџета. С друге стране, диференција је израз политичких коалиција, популизма и због тога сам скептичан по питању резултатата диференцијације ПДВ-а у БиХ".

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економски аналитичар

"Ово јако добро звучи за грађане, да се понадају да ће бити укинут ПДВ на основне животне намирнице, а да су заиста хтјели нешто да ураде странке на власти могли су то да усвоје да грађани имају макар то до краја године, да буде стимулација за изборе, овако је пуцањ у празно".

Посљедње сједнице домова Парламентарне скупштине БиХ требају донијети расплет када су у питању измјене Закона о ПДВ-у. Уколико буде прихваћен, измјене одмах ступају на снагу, уз велики проблем и питање до када ће рок примјене важити. И управо ту се разилазе и мишљења парламентараца, да ће се нулта стопа примјењивати трајно или само до краја године?


БХРТ