ДИРЕКТОР НАФТНОГ ГИГАНТА: ПЛИНА НЕЋЕ БИТИ ГОДИНАМА :: Semberija INFO ::

 

ДИРЕКТОР НАФТНОГ ГИГАНТА: ПЛИНА НЕЋЕ БИТИ ГОДИНАМА


- Директор нафтног гиганта Шела Бен ван Беурден упозорио је да би Европа могла бити суочена с ограниченим приступом енергентима и дуже од само једне зиме.

Званичник највеће европске нафтне компаније сматра да би криза могла потрајати неколико година, након што су цијене плина прошле недјеље скочиле на рекордне нивое у јеку додатних смањења руских испорука, што је сигнал да би цијели континент могао да западне у дубоку рецесију, пренио је Ројтерс.

"Криза ће довести на искушење солидарност држава чланица Европске уније, с обзиром на то да ће свака поједина влада бити присиљена да одлучује о начину на који ће обезбиједити наставак рада кључних индустријских сектора. Притисци на опскрбљивање енергентима вјероватно неће бити ограничени на само једну зиму", сматра Ван Беурден.
Ван Беурден ја рекао да је могуће да ће се рјешење тражити током неколико зима.

"Сасвим је могуће да је пред нама неколико зима током којих ћемо морати изналазити рјешења кроз уштеде, редукције и врло брз проналазак алтернатива. Да ће раздобље пред нама бити на неки начин лако или да ће се све брзо завршити, мислим да је то фантазија коју би требало да оставимо по страни", закључио је први човјек Шела.
 
(Независне)