БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА УСВОЈИЛА ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ЈАВНИМ НАБАВКАМА :: Semberija INFO ::

 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА УСВОЈИЛА ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ЈАВНИМ НАБАВКАМА


- Дом народа БиХ усвојио је у понедјељак, како су "Независне новине" и писале, усљед великог притиска међународне заједнице, посебно ЕУ, измјене Закона о јавним набавкама.

Како "Независне новине" незванично сазнају, протеклих мјесеци је ЕУ након посљедњег засједања Европског савјета, када није одобрено да БиХ добије кандидатуру за чланство, сугерисала органима БиХ да треба да направе довољно напретка у испуњавању услова из 14 кључних приоритета, те да ће онда крајем године или почетком сљедеће, ако буде довољно напретка, БиХ добити кандидатуру. 

Како нам је речено у Канцеларији ЕУ у БиХ, овај закон је један од четири закона која морају да буду усвојена. Ту су још, како нам је речено, закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, закон о сукобу интереса и закон о судовима.
И Јохан Затлер, шеф Канцеларије ЕУ у БиХ, поздравио је усвајање овог закона и позвао на усвајање и преостала три. 
Незванично сазнајемо да Европска комисија жели да БиХ до краја године оствари било какав напредак на испуњавању 14 европских приоритета, како би земље чланице постигле сагласност да БиХ до краја године или на прољеће наредне додијеле кандидатуру. Они подсјећају на договор лидера с представницима ЕУ из јуна ове године, у којем су се лидери обавезали на спровођење реформи.  Када је ријеч о Закону о јавним набавкама који је коначно усвојен, у Савјету министара БиХ за "Независне новине" кажу да је циљ закона усклађивање ове области с одговарајућим прописима ЕУ. 

"На овај начин се врши постепена хармонизација са директивама ЕУ и испуњава један од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије. Предложеним законом модернизује се систем јавних набавки у БиХ и омогућава објава планова набавки, али и основних елемената реализације уговора на једном мјесту, у оквиру Портала јавних набавки, што јавне набавке чини транспарентнијим и олакшава њихово праћење", наводе они за "Независне новине".

Истовремено се, како су истакли, уводе боље антикорупцијске одредбе и моделира сукоб интереса према стандарду ЕУ, те се нормира институт претходне провјере тржишта коју спроводе уговорни органи у сврху припреме набавке и информисања привредних субјеката о својим плановима и захтјевима у вези с набавком.

Подсјећања ради, како смо писали, невладине организације које су предложиле њихове идеје о јавним набавкама тврде да усвојени закон неће ријешити питање корупције у јавним набавкама. 

Што се тиче закона о судовима, Европска комисија очекује да он доведе до веће правне сигурности и до уједначене судске праксе с обзиром на то да се, како нам је објашњено, дешава да пресуде у једном дијелу земље немају исти ниво казне као у неком другом дијелу. 

Осим тога, очекује се да закон омогући бољу и ефикаснију борбу против корупције и тешког криминала, а очекује се да се разјасни и надлежност судова када је ријеч о различитим врстама криминала. 

ЕУ, такође, како нам је појашњено, очекује и формирање апелационог суда, односно одвајање друге инстанце изван Суда БиХ. Када је ријеч о закону о ВСТС-у, објашњено нам је да би он прво требало да буде послан Венецијанској комисији да да мишљење и да ће то бити основни предуслов да се утврди да је закон у складу с европским стандардима. 

Осим тога, како нам је речено, очекује се да ово тијело усвоји европске стандарде када је ријеч о саставу, избору и дисциплинском поступку против чланова. Потребни су реформа и именовања, унапређења, али и интегритет носилаца правосудних функција у земљи.  По питању сукоба интереса у посљедњем објављеном извјештају Европске комисије је наведено да не постоји чак ни комисија за рјешавање питања сукоба интереса на нивоу БиХ. 

"Због непостојања комисије нема ни провјера навода о сукобу интереса, а нема ни санкција", наглашено је у овом извјештају.
 
(Независне)