Тихи раст камата до краја године :: Semberija INFO ::

 

Тихи раст камата до краја године


БАЊАЛУКА - Банке у Српској су закључно са јулом подигле каматне стопе на постојеће кредите од 0,2 до 0,3 одсто, а према прогнозама стручњака из тог сектора, низак раст камата остаће до краја 2022. године, док за идућу за сада не износе очекивања.

Директор Агенције за банкарство РС Срђан Шупут рекао је да је закључно са крајем јула у банкарском сектору РС присутан занемарив раст каматних стопа на краткорочне и дугорочне кредите, како за привреду тако и за становништво.

- То је раст од 0,2 до 0,3 одсто на годишњем нивоу. Нема неког драстичног раста каматних стопа. Банке су, скоро све, своје пословање тамо гдје су кредити везани за еурибор почеле да му се прилагођавају - рекао је “Гласу Српске” Шупут.

Када је ријеч о притужбама клијената на повећање рате и каматне стопе, Шупут је додао да до сада Омбудсман за банкарство није запримио ниједну примједбу.

- Ни правна ни физичка лица нису писала Омбудсману за банкарство. У овом тренутку и према нашим комуникацијама са банкама, ни оне немају велики број клијената који им се жале или приговора о питању раста каматних стопа - подвукао је Шупут.

Према његовим прогнозама, занемарив раст каматних стопа остаће до краја године.

- Неће ту нешто бити значајно у смислу да ће доћи до неког великог и драстичног раста каматних стопа на кредите. Шта ће бити идуће године, то опет зависи од задњег квартала 2021. године и како ће се кретати инфлација и еурибор, те које мјере ће предузимати Европска централна банка - подвукао је Шупут и оцијенио да је тренутно стање задовољавајуће.

Подсјетио је да је шест банка у Српској прилагодило своје пословање расту еурибора и повећало износ мјесечног ануитета. Навео је да преостале двије које послују на тржишту Српске за тим још нису посегнуле.

- Мислим да те банке чекају да виде какве су промјене о питању еурибора закључно са 30. септембром па ће на основу тога одлучити да ли ће повећати каматне стопе на кредите са промјенљивом каматном стопом - рекао је Шупут.

Бањалучанка Милана М., која има кредит у једној од банака које послују у граду на Врбасу, навела нам је да је прије 15 дана добила од банке нови отплатни план.

- У том обавјештењу видим да ми је рата повећана са 342 марке на 368. Поред тога, имам и још један кредит гдје је рата са 91 КМ повећана на 93. Добро би било да тако остане, али нико ми се у банци не усуди рећи да ће то тако бити. Страхујем од нових обавјештења из банке - казала је Милана М.

Еурибор

Еурибор је од -0,55 на почетку достигао вриједност од 1,077 одсто, а економисти прогнозирају да ће наставити да расте до краја ове, а можда и сљедеће године, што значи да би и рате кредита могле бити још веће. Стручњаци наводе да износ за који ће бити повећане рате зависи од износа кредита као и периода када је он одобрен.


​Глас Српске