СТОЧАРИ СВЕ ЧЕШЋЕ НА МЕТИ ПРЕВАРАНАТА, ОСТАЈУ И БЕЗ СТОКЕ И БЕЗ НОВЦА :: Semberija INFO ::

 

СТОЧАРИ СВЕ ЧЕШЋЕ НА МЕТИ ПРЕВАРАНАТА, ОСТАЈУ И БЕЗ СТОКЕ И БЕЗ НОВЦА


- Сточари у околини Бањалуке све чешће су мета превараната који им на превару и "на ријеч" одведу стоку за коју никад не добију новац.

Наиме, након што је полиција у Градишци Окружном јавном тужилаштву Бањалука пријавила Далибора Ћурлика и Сашу Кисина, осумњичене да су од једног домаћина узели седам бикова за које му никад нису исплатили 24.000 КМ, јавили су нам се и други сточари који тврде да су жртве ових превараната, а "Независне новине" сазнају да Тужилаштво има у раду три предмета против Кисина и Ћурлика.

Како нам је испричао Станоје Д., у септембру прошле године био је жртва ових превараната, за које тврди да су му остали дужни 5.000 марака за бика и свиње.

"Ћурлик је некако дошао до мог броја телефона, јер имам фарму на Мањачи. Договорили смо продају бика и неколико свиња, а за животиње које је одвео дао ми је рачун и рекао је да ће уплатити за десет дана, али тај новац ми никад није уплаћен", рекао је овај преварени домаћин.

Како је рекао, дошла су тројица мушкараца, а касније је сазнао и да су се двојица лажно представила, а Ћурлик му је оставио свој број који је касније угасио. Када је схватио да неће добити свој новац, случај је пријавио полицији.
"Пријавио сам Ћурлика, који иначе ради са Кисином, јер као имају неку фирму. Приведен је, али и пуштен, а мени је речено да немам основу за тужбу. Имам ја тај рачун који ми је дао, јер кад одјављујем бикове, морам имати уплатницу.

Међутим, он тврди да је он мени платио 5.000 за бика и свиње", рекао је изреволтирани фармер.

Како наводи, након што није успио цивилизовано, правду је потражио лично, јер је имао намјеру физички да се обрачуна са преварантом који узима новац од поштених људи.

"Рекао сам и полицији да ћу ја њега сам наћи, иако су ми рекли да ћу онда и ја бити приведен, али нека ћу. Нашао сам ја њега, али ми је утекао", прича наш саговорник.

Сматра да је у питању организована група која се богати на преварама поштених људи који вриједно раде и живе од тога.

Иначе, и у случају преваре из Градишке, домаћину је био издат рачун када су преузели бикове, обећавајући да ће то платити.

Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука рекли су нам да имају у раду три предмета против Кисина и Ћурлика, пријављених за преваре сточара.

"Окружно јавно тужилаштво Бањалука 22. марта подигло је оптужницу против Далибора Ћурлика због кривичног дјела превара у привредном пословању почињеног на штету Ш.С. из Прњавора, а везано за испоруку двије краве и једног бика вриједности 7.371 марка. Оптужницу је 29. марта потврдио Основни суд у Прњавору и у току је судски поступак", рекли су у Тужилаштву.

Та оптужница терети га да је у мјесту Црквена, као власник фирме у Бањалуци, телефонски разговарао са оштећеним С.Ш. и дошао на његову фарму ради куповине двије краве и бика. И њега је такође преварио на исти начин и рекао да ће његово предузеће жирално уплатити новац за двије краве у вриједности од 4.095 КМ и бика вриједног 3.276 КМ, али никада му није платио.

Ћурлик и Кисин хапшени су у мају, заједно са Дејаном Гузијаном, због сумње да су починили три преваре у привредном пословању тешке око 17.500 КМ. Тада су сумњичени да су у Бањалуци основали друштво ограничене одговорности те у више наврата поручили робу од правних лица из Бањалуке и Грачанице у вриједности од око 17.500 КМ, иако су знали да друштво које су основали нема новчаних средстава да плати поручену робу, а наручивали су сухомеснате производе, гуме и другу робу.
 
(Независне)