ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ ЕКОНОМИСТА: ГОРИВО СВЕ СКУПЉЕ, ПОСКУПИЋЕ И ОСТАЛИ ПРОИЗВОДИ :: Semberija INFO ::

 

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ ЕКОНОМИСТА: ГОРИВО СВЕ СКУПЉЕ, ПОСКУПИЋЕ И ОСТАЛИ ПРОИЗВОДИ


Foto: Pixabay
Цијене у БиХ незаустављиво расту. Нарочито када је у питању гориво и нема назнака да ће цијене падати. Већа је вјероватноћа да ће оне расти у наредном периоду. Јутрос је на бензинским пумпама слиједећа: дизел је од 3,36-3,61 КМ, Супер 95 је од 2,76-2,96, а Супер 98 од 2,86-3,76, што показује да су цијене у односу на ретходне дане скупље за 0,15 КМ.

Поскупио је и плин и цијена по кубику је око 1,5 КМ. Све ово ће утицати, кажу економисти утицати и на цијене других производа, нарочито прехрамбених, поручује Фарук Хаџић, економиста.

“Оно што је требало урадити да се привремено суспендује наплата акциза на гориво, али је било неразумјевање пиојединаца и због тога плаћамо скупу цијену горива. То ће се одразити на велико убрзавање инфлације што ће бити један велики проблем за наше грађане”, каже Хаџић.

Хаџић истиче како је осим акциза, које на крају нису укинуте, власт је требала да средства “убрана” од акциза, онда преусмјерити на субвенцију цијене горива.

“Ви субвенционишете цијену горива са 0,40 пфенинга по литри. Имате новац којег сте се одрекли и само га вратите грађанима. На тај начин можете директно помоћи грађанима и привреди у врло тешком периоду који долази”,  каже Хаџић.

(Н1)