Заустављен извоз малина у Европу :: Semberija INFO ::

 

Заустављен извоз малина у Европу


- Произвођачи малина на подручју Унско-санског кантона поново су у проблемима због тога што је тренутно стопиран извоз на европско тржиште, каже Енес Махмутовић, предсједник Удружења произвођача јагодичастог воћа УСК.

"Тренутно је ситуација таква да откупљивачи не могу да извезу откупљену малину јер не постоји интересовање на тржишту. Шта је томе допринијело, можемо само да нагађамо, али је сигурно утицала ова глобална ситуација и економска криза у свијету", каже Махмутовић.

Према његовим ријечима, откупљивачи су у протеклом пероду откупили цјелокупан урод малине, али је проблем што малинарима нису исплаћена сва дуговања.

"Малина је сада у хладњачама код откупљивача, а произвођачима је исплаћен аванс од пет до шест марака по килограму, а договорена цијена је 10 марака. С обзиром на ситуацију, крајње је неизвјесно да ли ће бити исплаћен остатак, јер откупљивачи су у великим проблемима", каже Махмутовић.

Према његовим ријечима, оваква ситуација се већ одразила на планове произвођача, тако да неки већ одустају и уништавају малињаке.

"Очекивања су била да ће и ово бити добра година, након што је прошле дошло до ревитализације производње, међутим глобална ситуација поново гаси малинарство. Питање је ко ће наставити, јер су трошкови производње значајно повећани због поскупљења, а како видимо упитно је да ли ће све бити наплаћено", каже Махмутовић.

Додаје како је позитивно што је малина уврштена у систем потицаја, који су већ исплаћени произвођачима, али ни то не може да покрије све трошкове. Иначе, протекла година је означила прекретницу у овој врсти производње на подручју УСК, јер се повећала откупна цијена, па је тако произведено око 800 тона малине. Ипак, далеко је то још од оних златних година када је Унско-сански кантон производио око 3.500 тона, а посљедње дешавања пријете да поново редуцирају ову област пољопривредне производње.

(Независне)