Покренут спор против БиХ због термоелектрана у Тузли и Какњу :: Semberija INFO ::

 

Покренут спор против БиХ због термоелектрана у Тузли и Какњу


Foto: ТЕ Тузла, epbih.ba
Секретаријат Енергетске заједнице покренуо је процедуру против БиХ због кршења Директиве о великим постројењима за сагорјевање, а у вези са радом блока четири Термоелектране Тузла и блока пет Термоелектране Какањ, објављено је на интернет страници Секретаријата.

У саопштењу се наводи да је Енергетска заједница јуче послала БиХ отворено писмо како би указали да се даљим радом блока четири Термоелектране у Тузли и блока пет Термоелектране у Какњу крши Директива.

У писму се указује на то да су оба енергетска постројења и даље оперативна иако је истекао период ограниченог продужења рада.

Према оцијени Секретаријата, наставак рада након истека рока имао је негативан утицај на здравље држављана БиХ.

Енергетска заједница у писму тврди да су се надлежни у БиХ Декларацијом обавезали да од 1. јануара 2018. године оба постројења након 20.000 сати рада престати са радом.

Након потписивања Декларације министарски савјет Енергетске заједнице је одобрио ограничено продужење рада постројења.

У писму се напомиње да постројења могу наставити с радом након истека 20.000 сати само у случају да испуњавају строже стандарде Директиве о идустријским емисијама. Међутим, ти стандарди нису задовољени.

- Почетком године, посланици Парламента Федерације БиХ су усвојили закључак са намјером да се продужи рад ових постројења до 1. јануара 2028. Секретаријат Енергетске заједнице је изнио јасан став се да овом једностраном одлуком крше обавезе БиХ према Споразуму Енергетске заједнице - подсјећа се у писму.

(РТРС)