ВИШКОВИЋ О ПОМОЋИ БОРАЧКИМ КАТЕГОРИЈАМА "ИМА НЕЗАПОСЛЕНЕ ДЈЕЦЕ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА КОЈИ ИМАЈУ ГОДИНА КАО ЈА" :: Semberija INFO ::

 

ВИШКОВИЋ О ПОМОЋИ БОРАЧКИМ КАТЕГОРИЈАМА "ИМА НЕЗАПОСЛЕНЕ ДЈЕЦЕ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА КОЈИ ИМАЈУ ГОДИНА КАО ЈА"


Нова Влада РС наставиће преговоре са социјалним партнерима и сигурно ће буџет претрпјети ребаланс, истакао је премијер Радован Вишковић током скупштинске расправе о буџету РС за 2023.
 
Доносимо буџет, да не бисмо дошли у позицију да имамо привремено финансирање. Не значи да једнократних помоћи неће бити и идуће године, у зависности од кретања и прилива новца у буџет, поручио је Вишковић.

Претходно се у Скупштини повела расправа о положају и издвајању новца за борачке категорије.

Предсједник Борачке организације Српске Радан Остојић рекао је да бројне борачке категорије имају егзистенцијалне проблеме, наводећи примјер незапослене дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске.
 
Ове године, овој категорији грађана исплаћено је по 1.000 КМ једнократне помоћи. Поједини посланици упозорили су да је поразно што толико година након рата Српска има 3.679 незапослене дјеце погинулих бораца.

– Када смо год разговарали о дјеци погинулих бораца, која очекују запослење, никад њихов број није прешао цифру од 1.400. А, када смо објавили позив да се пријаве за 1.000 КМ, добили смо скоро 4.000 пријава. Има и дјеце погинулих бораца који имају скоро 60 година, мало више од мене, и они су искористили то право. Нека су, ја сам да се сједне, разговара и тражи рјешење. Не бјежим од обавеза Републике Српске да то питање ријеши и да се 30 година послије рата подвуче црта по питању категорије незапослене дјеце погинулих бораца – поручио је Вишковић.

(Српска Инфо)