Телевизији хрватске дијаспоре укинуто допуштење за емитовање :: Semberija INFO ::

 

Телевизији хрватске дијаспоре укинуто допуштење за емитовање


Вијеће за електроничке медије (ВЕМ) Хрватске укинуло је допуштење за емитовање ЦРОТВ ХД-у - Телевизији хрватске дијаспоре јер није доставила затражене снимке емитованог програма након, како се неслужбено дознаје, притужбе грађана због емитовања усташких пјесама.

"Агенција за електроничке медије (АЕМ) је запримила притужбу грађана у којој се наводи спорни програм. АЕМ је затражио снимке и очевиднике програма од пружатеља како би могао утврдити ради ли се доиста о кршењу Закона о електроничким медијима. Међутим, на службени упит Вијећа, пружатељ то није доставио", истиче се у одговору АЕМ-а Хини. Додаје се да је, обзиром на наведено, утврђено да пружатељ медијске услуге више не испуњава техничке увјете пријеноса аудиовизуалног и/или радијског програма.

КРО ТВ ХД - Телевизија Хрватске Дијаспоре пуни је назив накладника - пружатеља медијске услуге сателитом кабелом, интернетом и другим допуштеним облицима пријеноса којем се као власник наводи Дарио Козјак.

Сједиште је у њемачком граду Ханауу, а осим телевизијског програма на интернету, тај накладник емитује програм и на Хрватском радију Франкфурт. На службеним страницама КРОТВ ХД-а наводи се како њихова концесија за за Иптв кабел Сателитску дистрибуцију вриједи 10 година од 17. липња 2021. те да ју је издала Агенција за електроничке медије Загреб.

Наведени пружатељ медијске услуге има допуштење за емитовање телевизијског програма путем кабела, сателита и интернета као и допуштење за емитирање радијског програма путем сателита, кабела и интернета. У конкретном предмету води се поступак само за телевизијски програм. Што се тиче подручја, пружатељ је слободан емитовати програм у било којој земљи ЕУ, истичу у АЕМ-у.

На упит пријети ли и новчана казна том накладнику уколико настави с емитовањем спорног програма и ко је даље надлежан у овом случају, у АЕМ-у закључују: "На наведено тренутно не можемо одговорити будући да теоретски пружатељ може нотифицирати или затражити допуштење од било које друге чланице ЕУ, уколико сматра да за то има увјете".


Фена / БХРТ