БОГАТСТВО МУ ПРЕКО НОЋИ СА 16 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ПАЛО НА НУЛУ :: Semberija INFO ::

 

БОГАТСТВО МУ ПРЕКО НОЋИ СА 16 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ПАЛО НА НУЛУ


Нижа инфлација у САД-у довела је до олакшања на тржиштима дионица и највећег седмичног раста индекса од јуна. Долар је пао, криптовалуте су се срушиле, а крах ФТX-а избрисао је сво богатство Сама Банкман-Фриеда од 16 милијарди долара.

Крипто тржиште доживјело је црног лабуда, колапс ФТX берзе, за који се говорило да је био сличан ударац финансијском сектору као колапс Лехман Бротхерса 2008. године. Шта је сљедеће? Неки кажу да је ово право вријеме да се инвеститори коначно макну с овог шпекулативног тржишта, други да ће опет поскупјети јер је битцоин већ преживио многе ударце, укључујући и злогласни хакерски напад на крипто мјењачницу Мт. Гоx 2014. године.
 
Прича с ФТX-ом почела се компликовати прошле седмице када је ЦоинДеск објавио информацију да је велики дио биланса финансијске фирме Аламеда Ресеарцх (у своје вријеме зарадила милијарде долара на битцоин арбитражи), сестринске фирме ФТX-а. представљени ФТТ токенима. Сигурно се сјећате септембра 2008. када је инвестициона банка Лехман Бротхерс ухваћена с брдом безвриједних ЦДО-а у биланци, што је узроковало њен колапс. Прича је слична. Зхао Цхангпенг (ЦЗ), први човјек највеће берзе криптовалута Бинанце и најважнији човјек у индустрији, најавио је да ће ликвидирати своју позицију у ФТТ-у, према објави ЦоинДеска. Покренула се лавина, догодио се "банковни бијег" у крипто, инвеститори су у три дана повукли шест милијарди долара средстава с ФТX берзе (у нормалним данима промет је био само неколико десетака милијуна), а ријеч је о своти који је ФТX бацио на кољена. Кога не би?



Банкман-Фриед се у паници обратио за помоћ Бинанцеу, који је најавио своју намјеру преузимања ФТX-а, али необвезујуће. ЦЗ се у сриједу предомислио, а судбина цијеле индустрије сада је још неизвјеснија. Вјероватно можемо очекивати још веће корекције на крипто тржишту у блиској будућности, када се буде више знало ко је све изгубио новац пропашћу ФТX-а. Очито нико није имун на крах, питање је и колико је важних финансијских компанија насукано у инвестицији те како ће реаговати регулатори који су ионако били све строжи. Ако је прошла седмица још показивала да се тржиште полако опоравља (битцоин је вриједио готово 21.500 долара), данас је поглед на курс помало суморан. На седмичном нивоу све главне криптовалуте изгубиле су најмање 20 одсто своје вриједности, а курс соли се више него преполовио. Укупна тржишна капитализација, која је већ прије годину дана износила три трилиона долара, сада је пала испод 850 милијарди.
 
Сам Банкман-Фриед (СБФ) доживио је понижавајући пораз, али је барем успио довољно достојанствено испричати се свима за своје грешке ("Жао ми је. Зајебао сам - опрости, зајебао сам се" .") и ризичне праксе. У земљи која воли пјевати хвалоспјеве богаташима који ни из чега зарађују мили0не и милијарде већ су га успоређивали с Wарреном Буффеттом и Ј. П. Морганом. Имао је моћ, имао је утицај у Wасхингтону, био је заговорник Биденове предсједничке кандидатуре, био је познат и у ширим круговима - НБА арена Миами Хеат носи име по његовој твртки (ФТX Арена), али неће бити тако дуго, јер се Миами већ дистанцирао.
 
Прича о Банкману - Фриеду је доживјела драматичан преокрет, његово богатство готово преко ноћи (и сигурно унутар седмице дана) пало је са 16 милијарди на - нулу. Блоомберг оцјењује да се ради о једном од највећих суноврата богатства у историји. У петак је ФТX прогласио банкрот, а Банкман-Фриед (30) одступио је с мјеста извршног директора и ушао у лични банкрот. Вјеровницима дугује 650 милиона долара. Да катастрофа буде још гора, хакери су потом провалили у ФТX, преноси СЕЕбиз.

(Независне)