Енормне цијене квадрата обориле продају станова :: Semberija INFO ::

 

Енормне цијене квадрата обориле продају станова


​- Број продатих станова у Републици Српској у трећем кварталу ове године доста је мањи у односу на исти период прошле године, док су цијене ове у односу на претходну годину драстично повећане.

Показују ово подаци Завода за статистику Републике Српске, у којима се наводи да је број продатих завршених нових станова у РС у трећем кварталу ове године мањи за 20,4 одсто у односу на исти период прошле године.

"Корисна површина продатих нових станова у трећем тромјесечју 2022. у односу на треће тромјесечје 2021. године мања је за 13,7 одсто", истиче се у подацима Завода за статистику РС.

Додаје се да је просјечна цијена продатих нових станова у трећем кварталу ове године у односу на треће тромјесечје 2021. године виша за 56,7 одсто.

"У Републици Српској је у трећем кварталу продато 649 станова, а просјечна цијена по квадратном метру је била 2.685 КМ. У Бањалуци је у трећем кварталу ове године продато 207 станова, а просјечна цијена по квадрату је била 3.729 КМ", стоји у подацима Завода за статистику Републике Српске.

Драган Милановић, директор Агенције за некретнине "Ремаx" из Бањалуке, истакао је за "Независне" да је један од разлога пада потражње за новим становима поскупљење квадрата, јер су улазни трошкови инвеститора због поскупљења грађевинског материјала много већи.

"Другим дијелом, то су и општи контекст и инфлација јер је куповна моћ људи мања. Након поскупљења свега, невезано за некретнине, кредитна способност становништва је мања. Ово је један нормалан економски слијед. Ипак, када погледамо укупан промет некретнина, он није смањен јер је дошло до прерасподјеле. Сад људи више купују плацеве и куће и проблем стамбеног збрињавања покушавају да ријеше на други начин. Слабија продаја станова у новоградњи компензована је повећањем куповине неких других врста некретнина", нагласио је Милановић.

Драган Грубан из Агенције за некретнине "Агент Енеx" у Приједору и уредник Фацебоок странице "Дом.ба", истакао је да нису примијетили неку слабију потражњу за становима, али да је она можда изражена у неким мањим процентима.

"И даље је изражена потражња за мањим становима од 29 до 45 квадрата. Оно што је другачије јесте финансијска структура, те су људи почетком године углавном готовински рјешавали тај вид штедње и улагали у некретнине због инфлације, а сад учешће уз кредит, да ли хипотекарни, стамбени или намјенски, зависи од самом учешћа. Што се тиче половних станова, исто су тражени, али не може се рећи да је исто као прошле године. Људи зову и информишу се.
Оно што је сигурно је да се није преполовила потражња, а цијене станова у Приједору су око 2.700 КМ са ПДВом, док су цијене гаражних мјеста повећане са 20.000 на 35.000 КМ", нагласио је Грубан.
 
(Независне)