Додик: Ми никада нисмо били против сарадње са НАТО :: Semberija INFO ::

 

Додик: Ми никада нисмо били против сарадње са НАТО


Лидери СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ постигли су договор везан за формирање Савјета министара Босне и Херцеговине, те потписали Принципе за формирање власти на нивоу Босне и Херцеговине. Договорен је и наставак сарадње на НАТО путу. Додик поручио да никада није био против сарадње са НАТО.

На данашњем састанку у Сарајеву у организацији Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини с присуством Ларса Гунара Бигемарка, уприличен је састанак лидера политичких странака, изборних побједника Општих избора 2018. године, око деблокаде формирања власти.

''Изражавам задовољство што је упорно инсистирање хрватске стране на дијалогу и договору уродило плодом, остварујући напредак који ће, надам се, коначно омогућити да изборни побједници успоставе власт. Упорно залагање за журно формирање власти истакнути је и препознати приоритет нашега рада, који успоставља темељ за даљњи развој и напредак Босне и Херцеговине'' изјавио је Драган Човић, предсједник Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине. 

''За нас је од кључног значаја што је у заједничкој изјави, а заправо програму рада будућег Савјета министара и парламентарне већине на државном нивоу као приоритет јасно назначено провођење пресуда домаћих и еуропских судова који се односе на Изборни закон Босне и Херцеговине, а како би се осигурала уставна и институционална равноправност народа и грађана, као и њихово легитимно представљање у складу са изборном вољом'' поручио је предсједник Човић.

Договорено је да БиХ настави НАТО пут, без прејудицирања будућих одлука у вези са чланством. Наглашено је да ће се о питању НАТО пута наставити сарадња и продубљавање односа с НАТО савезом уз поштовање Устава и ранијих одлука Предсједништва и Савјета министара.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је како је договорено да у Босни и Херцеговини престаје да важи ОХР кад земља добије статус кандидата Европске уније.

Додик се правдао како је Савез независних социјалдемократа, као коалициони партнер предстојећег сазива Савјета министара БиХ, водио рачуна о томе да се очува позиција Републике Српске и конститутивности свих народа.

"Наставићемо сарадњу с НАТО-ом, ми никада нисмо били против тога", казао је Додик, додавши да ће се споразум омогућити се формира Савјет министара БиХ и да се откоче сви инфраструктурни пројекти, а најважнији од њих је европски пут.

Навео је како ће Савјет министара убрзано радити на новом социо-економском програму, како би се побољшали услови за економски раст и развој.

"Учинили смо све што је било неопходно да заштитимо нашу уставну позицију. Договор на бази изборне воље представља имплементацију воље народа. Имали смо непотребан застој и непродуктиван Савјет министара", истакао је Додик.

(БН/Кликс)