Дуг за ПДВ премашио 456 милиона марака: Међу 10 највећих дужника и фирма из Бијељине :: Semberija INFO ::

 

Дуг за ПДВ премашио 456 милиона марака: Међу 10 највећих дужника и фирма из Бијељине


Дуг за ПДВ из године у годину расте и тренутно износи чак 456,2 милиона марака, показују најновији подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Ријеч је износу који су порески обвезници пријавили и нису уплатили, а односи се на период од 2006. године до данас.

Начелник Одјељења за комуникацију и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић наглашава да дуг по основу ПДВ-а константно расте, а основни разлог је чињеница да постоје обвезници који имају милионска дуговања, и то већ годинама.

- С обзиром на висину дуга и на законски предвиђену затезну камату која износи 0,04 одсто закашњења, тај се дуг константно увећава - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, дуг се увећава и из разлога што се уплатама затвара најстарије дуговање, па обавеза која се пријави посљедњом предатом ПДВ пријавом не буде затворена посљедњом уплатом.

- Тако сви обвезници који су дужни аутоматски улазе у поступак принудне наплате, гдје се наплаћује терет накнадне принуде у износу од пет одсто, те законска камата од 0,04 одсто - објашњава Ковачевић.

А у гомилању дугова тренутно предњачи фирма “Грас” из Сарајева која је надлежна за градски јавни саобраћај, а чији дуг износи 30,3 милиона марака.

На другом мјесту на тој листи ПДВ дужника је “Сарајевска пивара”, са дугом од 17,4 милиона марака, док треће мјесто припада фирми за производњу и услуге “Боб Про” из Читлука и неизмирених 13,4 милиона марака.

Међу десет највећих дужника за ПДВ је и  предузеће “МБ-Кекровић” са дугом од 13,2 милиона марака, фојничка “Ђуша”, која је дужна 9,6 милиона КМ, те Републичка дирекција за робне резерве са дугом од 9,5 милиона марака.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је пословање у БиХ отежано и да је проблем у томе како је ПДВ дефинисан, јер су они који испоручују робу обавезни да га плате без обзира на то да ли су продату робу и наплатили.

- Ако сте нешто фактурисали у претходном мјесецу, обавезе за ПДВ морате платити до 10. у мјесецу.  Пословна заједница предлагала је да се та обавеза одгоди до краја мјесеца, јер би у великој мјери олакшала пословање фирмама, а избјегли би се и додатни трошкови кашњења у плаћању који су често евидентни у привреди - објашњава Павловић.

Он додаје да је проблематично и то што су велики дужници и даље готово исти на списковима неизмирених обавеза за ПДВ.

- Одређене измјене у овој области су свакако неопходне. Иницијатива за њих већ постоји, али због неформирања власти на нивоу БиХ стопиране су многе измјене, програми и пројекти - додао је Павловић.

Листа дужника

Управа за индиректно опорезивање БиХ на интернет страници има објављену листу дужника, на којој се налазе сви порески обвезници чији је дуг већи од 25.000 марака.

- На овој листи тренутно се налази 5.802 обвезника - навели су у УИО БиХ.

Десет највећих дужника

Фирме                    Дуг (у милионима КМ)

1. КЈКП ГРАС Сарајево    -  30,3

2. Сарајевска пивара - 17,4

3. БОБ-ПРО д.о.о. за производњу и услуге - 13,4

4. МБ - КЕКЕРОВИЋ - 13,2

5. ЂУША д.о.о. Фојница - 9,6

6. Републичка дирекција за робне резерве 9,5

7. БОСМАЛ Сарајево - 8,7

8. Федерална дирекција робних резерви - 7,4

9. МАСС Бијељина - 7

10. PALACE GROUP Сарајево - 6,9