ЕУ: Одмах вратити слободу кретања, укључујући и вјерске вође :: Semberija INFO ::

 

ЕУ: Одмах вратити слободу кретања, укључујући и вјерске вође


БРИСЕЛ- Европска унија саопштила је да се на Косову мора одмах и безусловно вратити и гарантовати “потпуна и несметана слобода кретања свих грађана и заједница, укључујуcћи ту и вјерске вође” и тражи да “обје стране у потпуности спроведу све своје обавезе из дијалога”.

-Европска унија оштро осуђује нападе на Еулекс, Кфор и косовску полицију и позива на максималну суздржаност и хитну акцију да би се безусловно деескалирала ситуација, што укључује уздржавање од провокативних радњи, пријетњи или застрашивања - саопштила је синоћ Набила Масрали, портпаролка за спољну политику ЕУ.

ЕУ наводи да је ситуација на сјеверу Косова и даље напета и да се “мора поштовати владавина права, а било какав облик насиља неће бити толерисан”.

У саопштењу ЕУ “апелује на предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених органа у Приштини Аљбина Куртија да лично допринесу политичком решењу у циљу смиривања тензија и договора о даљем путу у интересу стабилности, безбједности и добробити свих локалних заједница”, а ЕУ “активно подржава ове напоре”.

-Очекујемо да се Косово и Србија врате залагању стварања амбијента погодног за помирење, регионалну стабилност и сарадњу за добробит својих грађана, што укључује и заштиту српског становништва на сјеверу Косова - саопштила је Масрали.

Масрали истиче да ће се напори за постизање договора о уклањању барикада на путевима наставити без одлагања и додаје да ЕУ “позива обје стране да се конструктивно ангажују”.

Она подсјећа да су високи представник за спољну и безбједносну политику Јозеп Борел и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак у контакту са лидерима Косова и Србије, као и са Еулексом и Кфором и настављају да пажљиво прате стање на терену.


Танјуг / Глас Српске