Још није крај велике олује у САД: Људи умирали у аутима и у снијегу :: Semberija INFO ::

 

Још није крај велике олује у САД: Људи умирали у аутима и у снијегу


Најмање 28 људи погинуло је у сњежној олуји на западу америчке савезне државе Њујорк. Већина је погинула у Бафалу.

Званичник државе Њујорк рекао је неки људи били заробљени у аутомобилима више од два дана "током вјероватно најгоре олује у њиховом животу".
 
Данас се у дијеловима ове савезне државе очекује још 23 центиметра снијега, упозорили су метеоролози. Олуја, која се протеже од Канаде до Мексика, убила је укупно 56 људи.
 
Амерички предсједник Џо Бајден одобрио је проглашење ванредног стања којим се допушта савезна подршка држави Њујорк. 
 
- Моје срце је с онима који су изгубили вољене овог благданског викенда - написао је на Тwиттеру.
 
Сусједна држава Њу Џерзи такођер је послала хитне службе у државу Њујорк како би пружиле даљњу помоћ.
 
Људи једва спашавали себе и своје породице
 
Једна локална породица с малом дјецом, у доби од двије до шест година, морала је чекати 11 сати прије него што је спашена у раним јутарњим сатима на Божић.
 
- Био сам заправо без наде - рекао је отац Зила Сантиаго за ЦБС Неwс. Рекао је да је одржавао мотор упаљеним како би се угријали, а дјецу су покушавали орасположити играјући игре с њима.
 
Дитјак Илунга из Мериланда рекао је за ЦБС Неwс да је био с кћеркама на путу у посјету рођацима у Хамилтону у Онтарију када је њихов СУВ остао заробљен у Бафалу. 
 
Након што је провео сате с упаљеним мотором, направио је ризичан избор проћи кроз олују како би дошао до склоништа које се налази недалеко. Носио је шестогодишњу Дестини (Дестинy) на леђима док је 16-годишња Синди (Циндy) грчевито држала њиховог пса померанца и ходала за њим кроз дубок снијег.
 
- Ако останем у овом ауту, умријећу овдје са својом дјецом - присјетио се Илунга.
 
Рекао је да је плакао када је породица ушла кроз врата склоништа.
 
- То је нешто што никада у животу нећу заборавити - казао је. 
 
Ово је олуја генерације
 
У међувремену, власник мале породичне трговине у Ист Бафалу, који није желио бити именован, рекао је да су пљачкаши провалили у његову трговину на Божић. 
 
- Све су узели. Људи су узели играчке, електронику и звучнике - рекао је.
 
Процијенио је да је украдена опрема вриједна до 50.000 долара. Рекао је да је назвао полицију, али да су му рекли "да су превише заузети спашавањем стараца".
 
Марк Полонкарз, званичник округа Ерие у којем се налази у Бафалу, рекао је:
 
- Можемо видјети свјетло на крају тунела, али ово још није крај. То је олуја генерације. 
 
Позивајући се на канцеларију локалног медицинског истражиоца Полонкарз је рекао да су многе жртве умрле од срчаних проблема док су се борили са сњежним наносима. Неки су пронађени мртви у својим возилима.
 
Очекује се да ће више жртава бити откривено након што се сњежни наноси који се топе открију заробљена возила и омогуће приступ удаљеним кућама.
 
Зимска олуја "циклон-бомба", која се јавља када атмосферски тлак нагло падне, узрокујући јак снијег и вјетар, поремијетила је и путовања широм САД.
 
"Као ратна зона"

 
Сњежна олуја на подручју Бафала, другог највећег града у држави Њујорк, сматра се најгором у посљедњих 45 година, при чему је примјерице на тамошњем аеродрому у понедјељак ујутро измјерено 127 центиметара снијега.
 
Неколико трговина мјешовитом робом које су данима биле затворене поновно је отворено у понедјељак, при чему су људи морали ходати више од 1.6 километара кроз непроходне улице како би дошли до њих, јавља Реутерс.
 
Гувернерка Њујорка Кети Хочул (Катхy Хоцхул) изјавила је да ће ова олуја у хисторију ући као "мећава 22", рангирана као најгора сњежна олуја од 1977. године, када је погинуло око 30 људи.
 
- Ово је као да идете у ратну зону, а призори возила уз рубове цеста су шокантни - рекла је.

(Атв)