Жестоки момци из подземља годинама харали по БиХ :: Semberija INFO ::

 

Жестоки момци из подземља годинама харали по БиХ


Тужиоци ће у наредним мјесецима имати пуне руке посла, након што је према Тужилаштву БиХ отишло више извјештаја којима је обухваћено неколико жестоких момака, од којих су неки добро познати полицијским агенцијама како у БиХ, тако и региону.

Добар дио најтежих кривичних дјела, за које су осумњичени, расвијетљен је распакивањем криптованих апликација. Међународни шверц дроге и покушај убиства само су неке од незаконитости с којим ће се тужиоци морати ухватити у коштац. Ипак, посла ће још бити и за полицију, јер је дио осумњичених у бјекству.

Примјера ради, Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске је против Дарка Елеза, Радоје Звицера и још двије особе поднијела извјештај који се односи на покушај убиства Огњена Орашанина из Сокоца.

Према доступним тврдњама, Звицер је вођа "кавачког клана", који се доводи у везу са међународним кријумчарењем великих количина дроге, сарадњу са нарко-картелима Јужне Америке, као и серију убистава која је посљедица рата између њих и "шкаљарског клана". С друге стране, Елез је такође и те како познат, те је у БиХ 2021. године осуђен на 15 година затвора као члан организоване криминалне групе, а након што је поднио молбу, казну издржава у Србији.

Они и још двије особе су сада пријављени за организовани криминал, односно покушај убиства, те недозвољену производњу и промет оружја.

"Сумњиче се да су у августу и септембру 2020. године, дјелујући као организована криминална група, покушали да убију Огњена Орашанина из Сокоца, на начин да су испод возила које он користи поставили експлозивну направу, у намјери да је активирају у тренутку када он буде у возилу", навели су из МУП-а Српске, уз навођење иницијала.

До експлозије није дошло јер су полицајци 17. октобра 2020. године пронашли возило и бомбу, која је деактивирана. Возило испод којег је била подметнута користио је Саша Караџић, Орашанинов близак сарадник.Бомба је била подметнута испод сувозачевог сједишта, а будући да је Караџић често возио Орашанина, у полицији су одмах посумњали да је управо Орашанин био мета напада.

Постоје тврдње да је управо Звицер осумњичен да је наручио подметање бомбе на Сокоцу. И сам Орашанин годинама важи за безбједносно интересантну особу, а прије два дана је избјегао хапшење у оквиру акције "Шакал", али је против њега поднесен извјештај Тужилаштву.

Наиме, ових дана су се полицијске агенције у БиХ ангажовале и на обрачуну против шверца дроге. Већ је познат и епилог недавно изведене полицијске акције "Шакал", након које је Тужилаштво БиХ затражило притвор за четворицу ухапшених - Кемала Букву, Зорана Бухаћа, Сашу Караџића, званог Кари, те Жељка Дангубића. Постоје тврдње да Саша Караџић Кари важи за Орашанинову десну руку.

Сумња се да су Буква, Бухаћ и Караџић учествовали у шверцу дроге, а притом Караџића и Дангубића терете и за помоћ починиоцу послије кривичног дјела.

"Прикупљене су информације и докази да су били чланови групе, одржавали контакте са криминогеним особама из сусједних земаља, па су комуницирајући путем криптованих апликација договорили промет већих количина кокаина, кријумчареног из Јужне Америке, а потом у договору и у координацији организатора и чланова групе из БиХ, региона и иностранства, пребацивали дрогу, те је продавали на ширем подручју БиХ", навели су из Тужилаштва БиХ.

Уз то, сумња се да су прали на овај начин стечене паре.

"Новац стечен од продаје дроге стављали су у легалне токове купујући некретнине, возила и друге вриједности", кажу из Тужилаштва БиХ.

"Независне новине" су, подсјетимо, јуче објавиле да је против ове четворке, те још 13 особа, МУП Српске поднио извјештај Тужилаштву БиХ.

"Осумњичени су да су од 2020. до ове године, дјелујући као организована криминална група, трговали кокаином на међународном тржишту, и то на територији БиХ, Србије, Хрватске и Белгије", навели су из МУП-а Српске.

На списку пријављених је и Филип Кораћ, један од најутицајнијих људи српског подземља. За Кораћем, како сазнајемо, постоји распис о трагању због убиства и других незаконитости. О колико се "крупној риби" ради, свједоче и тврдње да је он близак сарадник Луке Бојовића, који је у Шпанији био осуђен на 18 година робије.

На списку 17 особа које су пријављене Тужилаштву БиХ налазе се и појединци за којима трага неколико држава у региону.

"Извјештајем је, рецимо, обухваћен Крсто Вујић, за којим је расписана црвена Интерполова потјерница од стране Црне Горе, црвена од стране Хрватске, те потрага од стране ЈКП Брчко дистрикта због организованог криминала, односно фалсификовања службене исправе", рекли су извори "Независних новина".

(Независне)