Вријеме као у јуну, оборен температурни рекорд у швајцарским Алпима :: Semberija INFO ::

 

Вријеме као у јуну, оборен температурни рекорд у швајцарским Алпима


Рекордне температуре измјерене су на сјеверној страни Алпа у Швајцарској и у Лихтенштајну.

У малом сјеверном швајцарском граду Делемону и главном граду Лихтенштајна Вадуцу измјерено је преко 20 степени Целзијуса. У Делмону је првог дана 2023. године забиљежено 20,9 степени.

Из Метеосвиса, швајцарске националне метеоролошке и климатске службе, саопштили су да су јануарски топлотни рекорди забиљежени на неколико станица за праћење на сјеверној страни планинског ланца Алпа, због топлих ветрова са југозапада. 

Укупно 36 мјерних станица измерило је локално максималне температуре а претходни рекорд у јануару – измерен је 12. јануара 1993. у Луцерну. Тада је температура достизала 19,4 степена Целзијуса.

Температуре у Делемонту су тако изнад просјека у односу на јануарске температуре за период од 1991. до 2020, што су временске прилике за мјесец јун, додали су у Служби.

Делемонт је главни град сјеверозападне регије Јура, која се граничи са Француском.

Тако су, у складу са температурама, у Вевеју на Женевском језеру људи стајали у реду за сладолед, док су у самој Женеви пливачи учествовали у традиционалном новогодишњем купању у језеру.

Највиша јануарска температура забележена било гдје у Швајцарској била је 24 степена, и регистрована на јужној страни Алпа у региону Тичино, 1944. у Лугану и 2007. у Локарно-Монтију.

У малој кнежевини Лихтенштајн температуре су у недјељу у главном граду Вадуцу достигле 20 степени.

Тиме је постављен нови јануарски топлотни рекорд, који је надмашио 19 степени забиљежених 22. јануара 1997. године.

(Глас Српске)