Канада већини странаца забрањује куповину кућа :: Semberija INFO ::

 

Канада већини странаца забрањује куповину кућа


Забрана странцима да купују куће те остале стамбене јединице у Канади ступила је на снагу у недјељу, с циљем да се више кућа стави на располагање локалном становништву суоченом са стамбеном кризом.

Неколико изузетака у закону допуштају појединцима као што су избјеглице и стални становници који нису грађани да купују куће.

Крајем децембра Отава је такође објаснила да ће се забрана односити само на градске станове, а не на рекреационе објекте попут љетних викендица.

Привремену двогодишњу мјеру предложио је премијер Џастин Трудо током предизборне кампање 2021. када су због скоковитих цијена посједовање куће било изван домашаја многих Канађана.

"Пожељност канадских кућа привлачи профитере, богате корпорације и стране улагаче", рекла је његова Либерална странка у свом изборном плану у то вријеме.

"То доводи до стварног проблема недовољно искориштених и празних станова, необузданих шпекулација и вртоглавог раста цијена. Куће су за људе, а не за инвеститоре."

Након изборне побједе 2021. године, либерали су тихо увели Закон о забрани куповине стамбених некретнина неканађанима.

Велика тржишта попут Ванкувера и Торонта такође су увела порезе на нерезиденте и празне куће.

Упркос недавном процвату, тржиште некретнина у земљи охладило се за продаваче јер су хипотекарне стопе слиједиле агресивну монетарну политику Банке Канаде у покушају обуздавања инфлације.

(Независне)