Појефтинио плин у Српској :: Semberija INFO ::

 

Појефтинио плин у Српској


Од 1. јануара па до краја марта, грађани у Републици Српској плаћаће јефтинији плин.

Ово је за "Независне новине" потврђено из предузећа "Гас-Рес", из кога појашњавају да је формула за обрачун цијене гаса остала иста као и прошле године, али да ће цијена бити нешто нижа због ситуације на тржишту.
 
"'Гас-Рес' је потписао продужење уговора са 'Газпром Експортом' по непромијењеним условима до краја 2023. године. Самим тим, задржава се начин формирања цијене квартално на основу нафтне формуле. То значи да на основу формуле на почетку сваког квартала 'Гас-Рес' сам прорачунава цијену, не шаље је 'Газпром Еxпорт'.Цијена за први квартал 2023. године је незнатно нижа (пар процената) у односу на четврти квартал 2022. године", појашњавају из ове компаније.
 
Према ријечима надлежних из "Гас-Реса", једина промјена, али која неће значајно утицати на износ у цјелини, јесте чињеница да је цијена транспорта повећана.
 
"Тачније, повећана је накнада за оператера транспортног система и то ће мало утицати на цијену. Али опет, то добија тај оператор, добија 'Гас-Рес', али ће у коначници цијена гаса бити мања", казали су из ове компаније.

(Независне)