Недостатак снијега затвара скијалишта у Европи :: Semberija INFO ::

 

Недостатак снијега затвара скијалишта у Европи


Европа је у нову годину ушла са температурним рекордима који стварају велике проблеме ски-центрима у Алпима, а са недостаком снијега боре се и словеначка скијалишта.

Многа скијалишта у Француској и Швајцарској морала су да зауставе своје машине недуго након почетка сезоне, јер су остали без снијега, а високе температуре спријечиле су их у осњежавању вјештачким снијегом.

Седам европских земаља забиљежило је рекордне температуре током новогодишњих празника, док је у Француској због недостатка снијега затворена скоро половина скијалишта, укључујући најмање десет у француским Пиринејима и десетине у региону Изер у француским Алпима.

Температура ваздуха у Француској на крају године била је највиша у посљедњих 25 година.

У скијалишту Шамони топови за осњежавање искључени су јер имају проблема са недостатком воде.

У швајцарском Аделбодену су се до посљедњег борили да припреме стазу за меч Свјетског купа, иако се скијалиште налази на надморској висини од 2.000 метара. Цијела стаза припремљена је искључиво са вјештачким снијегом.

Швајцарски Сплиген-Тамбо, које се налази на 1.480 метара надморске висине, саопштило је да ће бити "затворено до даљег".

У Швајцарској су нека одмаралишта чак отворила бициклистичке руте и нису се потрудила да уреде ски-стазе.

На скијалиштима око Салцбурга у Аустрији у нову скијашку сезону ушли су са великим изгледима, јер је прва већа количина снијега пала крајем новембра, али су многи морали да зауставе жичаре крајем децембра.

Стручњаци за климу већ неколико година упозоравају да скијалишта која се налазе испод 1.000 метара надморске висине више неће моћи дугорочно да раде због загријевања атмосфере.

Нова студија Универзитета у Базелу показује да ће одмаралишта на већој висини морати све више да се ослањају на вјештачки снијег да би преживјела, повећавајући потрошњу воде и до 80 одсто, преноси Би-Би-Си.
Истовремено, температура ваздуха такође мора бити довољно ниска за вјештачки снијег.

Студија предвиђа и нагло повећање трошкова скијања, јер туристички центри прелазе на све скупље и вјештачке начине одржавања својих стаза.

Већина словеначких скијалишта има веома танак сњежни покривач - око 30 центиметара снега. Једини изузетак је Канин, гдје је висина снијега 125 центиметара и гдје су искључиво зависни од природног снијега. 

(Независне)