ЗВОРНИЧАНИН СА 4,7 ПРОМИЛА ТЕТУРАО УЛИЦОМ :: Semberija INFO ::

 

ЗВОРНИЧАНИН СА 4,7 ПРОМИЛА ТЕТУРАО УЛИЦОМ


Foto: www.glassrpske.com
Бањалука - Пијани пјешаци који тетурају улицом и тако угрожавају своју, али и безбједност других учесника у саобраћају нису ријеткост у Републици Српској, а овогодишњи рекордер имао је чак 4,7 промила алкохола у крви.
Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, за седам мјесеци ове године полиција је санкционисала 91 пјешака због кретања коловозом у алкохолисаном стању, док је у истом периоду лани кажњено 70 пјешака.

Рекордери у пијанству су, према подацима МУП-а, имали у организму од 2,14 грама алкохола по килограму, па до невјероватних 4,46. Према Закону о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, присутност алкохола у организму евидентира се у грамима по килограму, али како бисмо читаоцима приближили утврђене количине, податке смо прерачунали у промиле, методологијом коју користе саобраћајни полицајци. Према тим подацима, рекордера са врха љествице, који је ухваћен како тетура улицама Зворника, у стопу прати пјешак из Козарске Дубице, код којег је измјерено 3,49 промила алкохола у крви, док је један Бијељинац улицом “шетао” са 2,83 промила. Међу онима који су прије изласка на улицу у првих седам мјесеци ове године попили коју чашицу више су и Теслићанин са 2,50 промила, Братунчанин код којег је измјерено 2,47 и Требињац са 2,37 промила алкохола у крви. Нешто мање попио је пјешак из Котор Вароша, код којег је измјерено 2,32 промила, док су пијанци у Приједору и Броду имали 2,25 промила алкохола у крви.

У МУП-у подсјећају да је Законом о безбједности саобраћаја на путевима Српске забрањено кретање пјешака по коловозу ако је под дејством алкохола или опојних средстава.

- За пјешака који се креће по коловозу у алкохолисаном стању прописана је казна од 100 до 300 марака, а ако је наведеним прекршајем изазвана саобраћајна несрећа, прописана казна износи од 300 до 1.000 КМ - навели су у МУП-у.

Руководилац Одсјека за возаче, возила и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја РС Милан Тешић каже за “Глас Српске” да сваки учесник у саобраћају под дејством алкохола подједнако угрожава безбједност на путевима.

​- Пијани пјешаци су у саобраћају подједнако опасни као и возачи под дејством алкохола, зато што не обраћају пажњу на надолазећи саобраћај и не прелазе улицу на пјешачким прелазима. У случајевима када се пијани пјешак појави на мјестима гдје возачи не очекују пјешаке, може доћи до саобраћајне несреће са најтежим посљедицама - рекао је Тешић и нагласио да саобраћај и алкохол не иду заједно, без обзира на то да ли је у питању возач, бициклиста, пјешак или неки други учесник у саобраћају. 

Прописи

У МУП-у РС појашњавају да се сматра да је пјешак под дејством алкохола ако се налазом крви и урина или другом методом утврди да количина алкохола износи више од 0,8 грама по килограму.
Додају да се сматра да је пјешак у алкохолисаном стању и ако је присуство алкохола у организму утврђено одговарајућим средствима или апаратима за мјерење алкохолисаности, или код којег се, без обзира на количину алкохола у крви, стручним прегледом утврди да показује знаке промијењеног понашања изазваног дејством алкохола.

(глассрпске.цом)