Почеле припреме за одбрану од поплава у Српској :: Semberija INFO ::

 

Почеле припреме за одбрану од поплава у Српској


БАЊАЛУКА - Током ове седмице очекују се обилне падавине и изливање бујичних водотокова у Српској, због чега су надлежни издали упозорења како би се на вријеме предузеле све мјере у случају одбране од поплава.

Из Републичке управе цивилне заштите су навели да је могућа и појава клизишта, те значајан пораст великих ријека, а у складу с тим ће се у Влади РС одржати састанак о припремама за адекватан заједнички одговор.

"Анализираћемо како су локалне заједнице спровеле превентивне мјере, те план одговора у случају да се најаве метеоролога обистине", рекао је Милан Новитовић, в.д. директора Републичке управе цивилне заштите.

Дарко Боројевић, директор Републичког хидрометеоролошког завода, навео је да се највећа количина падавина очекује у сриједу и четвртак, док ће највише литара кише пасти у Херцеговини, горњем сливу ријеке Дрине и у западној Крајини.

"Херцеговина може да апсорбује већу количину падавина него сарајевско-романијска регија или Крајина, али то ствара опасност од појаве бујичних поплава", рекао је Боројевић, додајући да је тешко прогнозирати количину падавина, али да се очекује да ће у четвртак и петак киша прећи у снијег.

Тим поводом је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, упутио допис свим начелницима и градоначелницима у Српској у којем се тражи да предузму све превентивне радње на заштити становништва и имовине, док је раније Милорад Додик, предсједник Републике Српске, позвао општинске, али и републичке органе који се баве питањима елементарних непогода да озбиљно схвате упозорења која долазе из Цивилне заштите. И предузеће "Воде Српске" је позвало становништво, институције и привредне субјекте да буду у приправности ради предузимања неопходних мјера заштите.

Локалне заједнице су већ почеле са припремама, па су тако у Бањалуци очишћени сливници и испрана оборинска канализација, припадници цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасне бригаде напунили су вреће са пијеском, а засједао је и Штаб за ванредне ситуације.

И на насипу ријеке Раковице у мјесту Драксенић код Козарске Дубице превентивно су подигнути насипи.

"Радови су у току у депресији насипа Раковице у Драксенићу у дужини од око 180 метара, а екипе цивилне заштите су на терену и сагледавамо и друге евентуално критичне тачке на подручју општине", истакао је Ђуро Трубарац, шеф Одсјека цивилне заштите општине Козарска Дубица.

"Бањалучке службе спремне су за временске непогоде најављене за наредну седмицу, а веће проблеме могли би проузроковати јаки удари вјетра који се очекују у уторак, 17. јануара", констатовано је након сједнице бањалучког Штаба за ванредне ситуације.

Савјетник градоначелника Милада Шукало рекла је да су представници служби посјетили критичне локације, разговарали с грађанима и алармирали предузећа о наступајућим временским неприликама.

Она је навела да је закључено да треба појачати комуникацију са Републичким хидрометеоролошким заводом и представницима хидроцентрале "Бочац".

"Кризни штаб упутио је захтјев градској администрацији да издвоји додатна средства за превенцију и заштиту од поплава. Предложено је и да се на располагање ставе предузећа с којим град има уговор", нагласила је Шукало.


Независне новине