Требиње магнет за госте, 2022. рекордна туристичка година :: Semberija INFO ::

 

Требиње магнет за госте, 2022. рекордна туристичка година


ТРЕБИЊЕ - Претходна 2022. година до сада је најбоља и најуспјешнија од када се мјери туристички промет у овоме граду, саопштено је из Туристичке организације Требиње.

Кажу да ће овај период остати златним словима уписан у историју туризма Требиња, према свим параметрима.

Они кажу да располажу подацима да је током поменутог периода у Требињу  евидентирано 180.418 регистрованих ноћења, што представља увећање од скоро 80% у односу на до сада рекордну 2019. годину, чиме је Требиње заузело лидерску позицију у региону кад је у питању процентуално увећање обима туристичког промета.

"Овај резултат додатно добија на значају узме ли се у обзир чињеница да су стручњаци ангажовани од стране Свјетске туристичке организације (WТО) процијенили да ће тек 2023. бити година када би глобални туристички промет требало да достигне онај из периода прије избијања ковид кризе", наводе у Туристичкој организацији Требиње.

Статистички подаци којима располажу говоре и о томе да број евидентираних ноћења домаћих туриста за 2022. годину износи 81.711 или око 45 одсто укупно забиљежених ноћења, док број регистрованих ноћења иностраних туриста за 2022. годину износи 98.718 или око 55 одсто укупно забиљежених ноћења за 2022. годину.

Највећи број иностраних ноћења забиљежили су туристи из Србије са око 55 одсто, Турске са око 10 одсто, Црне Горе са око девет одсто, Грчке са око пет одсто, Хрватске са око три одсто и Малезије са око два одсто укупно забиљежених регистрованих иностраних ноћења.

Укупна искориштеност смјештајних капацитета у 2022. години је, према прикупљеним подацима, тек око 18 одсто, а тренд увећања броја регистрованих лежајева настављен је и током 2022. године, тако да је Требиње у 2023. годину ушло са преко 3.100 регистрованих смјештајних јединица у 16 хотела, два мотела, два хостела, четири виле, три преноћишта, једном кампу, Ђачком дому и преко 140 регистрованих смјештајних објеката у приватном власништву (апартмани, куће за одмор и собе за изнајмљивање).

Требињски туристички радници тврде да је током 2022. године дошло и до увећања износа прикупљене боравишне таксе, иако не у потпуности пропорционално увећању броја ноћења, те је на конто тога ЈУ Туристичка организација града Требиња за 2022. годину инкасирала укупно 318.500 КМ, што је за око 30 одсто више у односу на 2019. годину.

Као и претходних година, Требиње су групно и индивидуално посјећивали туристи из свих дијелова свијета, а током 2022. године просторије Туристичког информативног центра посјетило је 26.258 туриста из 71 земље свијета, највише из Србије и Црне Горе, али и  Француске, Њемачке, Шведске.

Туристи су најчешће посјећивали и обилазили богато културно-историјско насљеђе из различитих историјских периода: манастире, цркве, споменике, Стари град - Кастел, Музеј Херцеговине, Перовића (Арсланагића) мост, као и винске подруме, те ресторане и конобе са националном кухињом.

Рекордан број посјета забиљежен је у спортско-туристичком комплексу "Град сунца", који је и ове године, отварањем нових садржаја различитих намјена, те организацијом низа атрактивних и веома посјећених манифестација и дешавања, значајно допринио обогаћивању и проширењу туристичке понуде, те укупном увећању броја посјета и ноћења који је забиљежен у Требињу.


Независне новине