Зеленски:Ситуација на фронту све тежа :: Semberija INFO ::

 

Зеленски:Ситуација на фронту све тежа


МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 347. дан. Украјински предсједник Володимир Зеленски поручио је да је ситуација на фронту све тежа, али да украјинске снаге неће предати Бахмут.

Оснивач приватне војне компаније “Вагнер” Јевгениј Пригожин тврди да се воде жестоке борбе за сваку улицу у сјеверном дијелу Артемовска.

Пригожин: Жестоки сукоби у Артемовску

Оснивач приватне војне компаније “Вагнер” Јевгениј Пригожин потврдио је данас да се воде жестоке борбе за сваку улицу у сјеверном дијелу Артемовска.

-Разјашњавам ситуацију. Украјинске оружане снаге се не повлаче. Боре се до посљедњег. У сјеверним дијеловима Артемовска воде се жестоке борбе за сваку улицу, сваку кућу, свако степениште - рекао је Пригожин, преноси ТАСС.

Он је у објави на “Телеграму” додао да је “лијепо што медији желе да се украјинске оружане снаге повуку”, али је напоменуо да се то “не дешава” ни у сјеверном, нити јужном или источном дијелу града.

Пригожин је одговорио на питање новинара о извјештајима о повлачењу украјинских јединица из сјеверних градских округа.

Претходно је вршилац дужности шефа администрације Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио да руске снаге систематски раде на прекидању линија снабдиејвања украјинских трупа у региону Артемовска и да се жестоке борбе воде у предграђу.

Шолц:Договор са Зеленским да се западно оружје не користи за нападе на Русију

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да постоји договор са предсједником Украјине Володимиром Зеленским да се оружје које Запад испоручује користи само на територији Украјине и да неће бити коришћено за нападе на територију Русије.

Шолц је, у интервјуу за Билд, на питање да ли постоји договор са Зеленским да се оружје са Запада користи само на територији Украјине и да њиме неће бити напада на територију Русије, одговорио да “о томе постоји консензус”.

Њемачки канцелар је изјаву предсједника Русије Владимира Путина да  Русији „опет пријете њемачки тенкови” оцијенио као “дио низа нејасних историјских поређења којима Путин оправдава напад на Украјину”.

Шолц је оцијенио да Русија води немилосрдан рат против Украјине и да ништа не може оправдати тај рат.

Говорећи о испоруци њемачких тенкова Украјини, Шолц је рекао да је Њемачка пажљиво одмјеравала сваку испоруку оружја, тијесно је координирајући са савезницима, прије свега са Америком.

Ваздушна опасност у неколико региона

Упозорења на ваздушну опасност издата су јутрос у неколико региона широм Украјине, саопштиле су надлежне службе.

Сирене су се огласиле око 11 часова по локалном времену у регионима Черњихив, Суми, Полтава, Харков, Черкаси, Кировохрад, Дњипропетровск и дијелу Запорожја који је под контролом Кијева.

Претходно је гувернер региона Харков Олех Сињехубов обавијестио становнике о експлозијама и затражио од њих да оду у склоништа, пренио је “Спутњик”.

Русија је покренула ударе на украјинску инфраструктуру 10. октобра 2022. године, два дана послије напада на руски Кримски мост.

Према наводима из Москве, мете напада су енергетска и одбрамбена постројења, војни командни положаји и линије комуникација широм Украјине.

Зеленски: Тешка ситуација дуж линије фронта

Украјински предсједник Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација дуж линије конфронтације на истоку Украјине постала озбиљнија, јер је Русија увела додатне трупе у борбене активности.

Руске снаге су опколиле Бахмут, гдје се воде борбе за контролу над градом и кључним саобраћајницама за снабијевања украјинских снага, пренио је Ројтерс.

Руске трупе покушавају и да заузму рудник угља надомак града Вухледара, удаљеног око 120 километара југозападно од Бахмута, такође у Доњецкој области.

-Често сам раније морао да кажем да је ситуација на фронту тешка и да постаје све тежа. Сада је поново дошао тај тренутак. Освајач ангажује све више својих трупа за разбијање наше одбране. Веома тешко је у Бахмуту, Вуледару, Лиману и на другим правцима - рекао је Зеленски у ноcћном видео обраћању.

Предсједник Украјине је нешто раније донио одлуку да се одузме украјинско држављанство неколицини бивших утицајних политичара који имају двојно украјинско-руско држављанство, у покушају да “очисти” земљу од проруског утицаја.


ГС / Агенције