Каква је сигурност и квалитет зграда у Босни и Херцеговини? :: Semberija INFO ::

 

Каква је сигурност и квалитет зграда у Босни и Херцеговини?


Док гледамо потресне слике из Турске и Сирије поново се отвара питање - каква је сигурност и квалитет зграда у Босни и Херцеговини? Како се градило некад, а како данас?

Грађани су углавном мишљења да су старије зграде квалитетније и сигурније. Ипак, како додају, гаранција за безбједност у ситуацији земљотреса не постоји.

И некад и сад ради се по прописима, каже власник предузећа за пројектовање, грађење и инжењеринг Саво Лаловић.

"Сви подлијежу прописима и ако негдје има озбиљности у изградњи, онда има у тој сеизмичкој зони и у противпожарној заштити углавном сви објекти прођу те фазе контрола ревизија и по томе се на неки начин изводи", истиче Лаловић.

Сходно сеизмичком хазарду, стање у Босни и Херцеговини је задовољавајуће. Доступни су и квалитетнији грађевински материјали, градња је боља, а поштују се и међународни стандарди, кажу у Заводу за геологију.

ВЕДАД ДЕМИР, директор Федералног завода за геологију

"Сад можемо рећи сигурнији су објекти који се граде у ово вријеме. Некада чак постоји тенденција да се тај сеизмички хазард пренагласи како би се више улагало и ту је потребно наћи баланс да се поштују стандарди засновани на научним принципима."

Поштовање закона, добра регулатива, добри прописи, одговорни пројектанти само тако можемо да градимо објекте који ће бити безбједни у случају земљотреса, поручују стручњаци.


​БХРТ