БиХ ће извозити нафту у Србију :: Semberija INFO ::

 

БиХ ће извозити нафту у Србију


Сирова нафта вађена из истражних бушотина на подручју општине Шамац, извозиће се у Србију, у систем компаније НИС (Нафтна индустрија Србије), у власништву руског Газпрома.

Ово је за Радио Слободна Европа (РСЕ) потврђено у НИС-у, који преко свог предузећа Јадран-Нафтагас у Бањалуци има концесију за истраживање и коришћење сирове нафте и гаса на територији Републике Српске.

Средином фебруара ове године ступила је на снагу одлука Владе РС којом је концесионар овластио да вади до 4.800 кубних метара (м ³) сирове нафте, у трајању до шест мјесеци, "ради испитивања квалитета и хемијско-технолошка својства минералне сировине".

То је количина од четири милиона и 800.000 литара сирове нафте.

У маси то износи нешто више од четири хиљаде тона, односно више од 200 камионских цистерни сирове нафте.

Ово је други пут у шест мјесеци да влада даје дозволу за експлоатацију нафте на том подручју. У јуну прошле године компанији Јадран-Нафтагас одобрено је пробно вађење пет милиона литара сирове нафте.

За РСЕ, из НИС-а и ресорног министарства у РС нису одговорили колико је сирове нафте до сада извезено у Србију, а колико је новца по основу извађене нафте уплаћено у буџет РС.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ РСЕ је речено да је током 2022. године у Србију извезено више од 867.000 килограма сирове нафте, у вриједности више од милион марака (преко пола милиона еура).

Прерачунато у литре, производи се око милион литара сирове нафте.

Извоз је настављен и ове године, а према подацима УИО БиХ, од 1. јануара до 15. фебруара у Србију је извезено близу 86.000 килограма сирове нафте.

У УИО, међутим, нису прецизирали да ли је ријеч о количинама извађеним у пробној бушотини код Шамца.
 
(Независне)